Как да направя eлектронна книга в 4 стъпки

електронна-книга-Самоиздател-платформа-за-създаване-на-книги

С бурното навлизане на интернет и електрониката в ежедневието ни, дори и книгите вече могат да се намерят онлайн. Нарастващият пазар и екологичните съображения, тласкат много автори към издаване на електронна книга. Ако и вие сте един от тях, то следващата информация би ви била много полезна.

Стъпка 1: Решете кой формат е най-подходящият за вас

Списъкът съдържа най-честите формати, използвани на електронните четци и компютърни програми.

EPUB

Това е един от най-често използваните за електронна книга формати. Разработен е от Международния форум за дигитални публикации (IDPF) и замества стария Open ebook формат (OEB) през  2007.

Безплатен е за употреба, независим е от издатели и правата за него са публични – т.е. ако искате да издавате книгата си електронно – никой с този формат няма да ви направи проблеми. Не е изненадващо, че е един от най-известните и използвани електронни книжни формати към момента. Той може да поддържа цветни и векторни изображения, интерактивни елементи и дори цели видеа! 

А недостатъците? Устройствата на Амазон – Kindle, не го поддържат. Освен Kindle fire таблета.

MOBI

Подобно на EPUB, MOBI също замества OEB. Френската компания Mobipocket го разработва през 2000 година на базата на техния предишен софтуер.

Амазон купува компанията през 2005 и за 11 години тя преуспява. През октомври 2016, Амазон спира поддръжката на уебсайта и услугите на Mobipocket, но самият MOBI формат оцелява.

Има няколко ключови разлики между EPUB и MOBI. Основната е тази, че не е широко приложим  формат и че не може да поддържа звук и видео. Публичните права за него са по-стриктни от тези за EPUB. 

Самият формат се отваря от почти всички четци с едно изключение: Nook четците на известните американски книжарници Barnes and Noble.

IBA

Това е още един подобен на MOBI формат. Той се използва за книгите, създадени чрез приложението на Apple – iBooks Author. Чисто визуално изглежда като EPUB, но може да функционира само на устройства на Apple. Следователно не е универсално приложим.

Ако сте фенове на Apple запомнете, че само когато създавате книга от iBooks Author, тя излиза в такъв формат. Ако си купувате книги от магазина на компанията, те ще ви бъдат предоставени в EPUB.

IBA също поддържа видео, аудио, изображения и интерактивни елементи.

PDF

Последният електронен формат, който ще споменем, е широко-известният PDF. Поради огромната слава, с която се носи, е и изключително популярен начин за представяне на електронни книги.

Има един огромен недостатък, обаче. Файлът не може да се наглася автоматично спрямо размерите  на екрана на даденото устройство. И дори да има етикети в самия текст, за по-лесно навигиране, електронните устройства не винаги съумяват да се справят.

Защо да изберем EPUB пред PDF

epub-pdf-Самоиздател-платформа-за-създаване-на-книги

1. Удобство

Както споменахме по-горе, един от основните недостатъци на PDF формата е, че текста не може да се нагласи към екрана на четеца ви. Когато го отворите трябва да увеличите и местите текста, за да може да го прочетете без да ви заболят очите. Понякога е възможно с по-големите книги да изпитвате забавяния и трудности, в увеличаването на текста. Особено ако четеца не е пригоден за по-тежък файл.

Не e твърде удобно, нали? Когато някой подхваща книга, той иска спокойствие и удобство, без да трябва да се занимава с настройките на екрана твърде често. 

За разлика от това, EPUB се настройва гладко към екрана. Долният ръб на страницата също зависи от големината на устройството ви. Съдържанието се пренаглася и пренастройва така че на читателя да му е удобно и приятно. 

Един PDF документ е като дигитален лист хартия – семпъл и скучен. EPUB от друга страна е като уебсайт – може да му зададeте какъвто вид искате. 

А ако не искате вашият EPUB да се наглася спрямо екрана на четеца ви, може да го нагласите да е фиксиран. Фиксираният EPUB, подобно на PDF, не променя размерите си. Но понеже това все пак е EPUB, ви позволява да добавите допълнителни функции, което с един PDF няма да успеете.

2. Може да добавите медийни файлове.

Именно и това е една от причините електронните книги да са толкова популярни. Освен текст, може да добавите аудио, видео и интерактивни изображения . С това книгите задържат вниманието и интереса на читателите по-лесно и за по-дълго.

В PDF формата имате статични илюстрации и текст. Някой PDF файлове се опитват да вкарат и видеа, но това дали те ще работят зависи изцяло от това дали имате специфичен за целта софтуер. Което значи, че ако го нямате – тепърва трябва да го инсталирате, за да може съответният клип да се отвори. С EPUB няма да имате такива проблеми.

3. Поддържа се на множество платформи

EPUB е направен с дизайн, взимащ под внимание четящите хора. И следователно е най-пригоденият за електронни книги формат. Може да го четете на компютъра, телефона, таблета и който и да е четец (без Kindle, който отваря MOBI). Именно поради тази причина е и предпочитан от издателите за дигитален формат. Тъй като е широко разпространен дава и възможност на авторите и издателствата да разширят читателския си кръг. 

PDF се отваря почти навсякъде, но не и на някои електронни четци. Но са най-удобни за ползване на големи екрани като тези на лаптопа или компютъра ви. На малките екрани, както споменахме, трябва да увеличавате размера на страницата.

4. Любимците сред продавачите

Множество книжарници продават онлайн книги именно в EPUB. Поради широкото си разпространение онлайн, магазините на Apple, Kobo, Amazon, Nook и т.н. работят с този формат. Което означава, че такива електронни книги лесно се купуват и продават в интернет пространството. 

Но не всички онлайн книжарници работят с PDF. Ако имате такъв е хубаво първо да го трансформирате на EPUB, за да може да го представите на онлайн книжарница. Има множество програми, подходящи за целта, ако искате да направите лесна за продан книга. 

Популярни електронни четци и форматите, които поддържат:

NookЕPUB, PDF
KoboEPUB, PDF, TXT, HTML, MOBI, CBR, CBZ
iBooksEPUB, PDF, IBA
KindleMOBI, AZW, AZW3, DOC, DOCX, HTML, RTF, TXT
InkbookEPUB, PDF, TXT, HTML, RTF, MOBI, CHM, DOC, FB2
Android устройства посредством FBreaderЕPUB
Компютри и тарбетиEPUB, PDF
PocketBook Touch LuxEPUB, DRM, FLUB, PDF DRM, PDF, FB2, FB2. ZIP, TXT, DJVU, HTM, HTML, DOC, DOCX, RTF, CHM, TCR, JPEG, BPM, PNG, TIFF, MP3

Стъпка 2: Създайте файла на вашата е-книга

Ако искате изгода от постоянно нарастващия пазар за електронни книги, може да превърнете вашите PDF файлове в EPUB или MOBI, за да могат по-лесно да достигнат до широкия читателски кръг.

Решите какъв изглед би бил най-подходящ за съдържанието ви. 

Как искате елементите в книгата ви да са подредени? В портретен или пейзажен прозорец искате да се четат? Естествено това зависи и от предпочитанията на читателя, но подредбата и изгледа зависят изцяло от желанието на автора и/или издателя. Споменахме по-горе, че може книгата ви да е фиксирана, или да може да се адаптира към екрана. 

Адаптивния изглед може да бъде предложен на всички пазари и да се ползва за всички модели електронни четци. Те са и най-често срещаните и са най-подходящи за творби, които са предимно с текст и имат семпъл дизайн. На практика всички литературни творби, независимо художествени или не, са адаптивни.

Ако искате творбата ви да има фиксиран изглед, то отново доста продавачи биха я взели. Част от такива са учебници и комикси, пригодени за различните марки четци. Те са в такъв случай подбрани специално за дадените устройства или приложения, за да може читателя да получи най-доброто качество. Но ако отворите такава книга на устройство, неподходящо за целта, има шанс тя да не сработи и дори да не може да я прочетете. Фиксираните изгледи се прилагат за творби с по-сложно изложение. А не само такива, при които да имаш една колона от текст е достатъчно. Други примери, за които се предпочита електронната ви книга да не променя формата си, са кулинарни книги, детски приказки с множество илюстрации, доклади и технически публикации.   

Подгответе рабтния файл

Работният ви файл може да бъде на най-обикновен word документ. Конвертирането може да направите сами, с безплатна или платена програма за целта, или да използвате услугите на професионалист в областта. И в двата случая, ако искате да направите документ, който лесно да се трансформира в EPUB или MOBI формат е добре да имате добре подготвен работен файл.

Ето и няколко съвета как да подготвите файла си за трансформиране: 

1. Използвайте предварително готови стилове, за да форматирате заглавия, отделни параграфи, а ако трябва да правите списък използвайте номерация.
2. Използвайте „прекъсване на страници“, ако искате края на главата ви да е на специфично място
3. Нагласете размера на страницата ви да е 21,59 на 27,94 см (или ако работите в инчове 8.5 на 11), със странична отстойка 12,7 см (или 0,5)
4. Параграфите да са с централно или ляво подравняване
5. Използвайте един и същ шрифт навсякъде в текста. Препоръчваните са Arial, Times New Roman и Courier. Може да удебелявате, накланяте и подчертавате шрифта както намерите за добре. Изпълнете това от менюто за форматиране. 
6. Големите букви, които заемат няколко реда място не са препоръчителни. Не се поддържат от всички устройства. 
7. Използвайте размер на шрифта 12 за същинския текст, а за заглавия 14 или 18.
8. Използвате предварително нагласените формати за заглавия в текстовия документ, с който работите, а именно H1 за заглавието на книгата ви, Н2 за заглавие на главите, а H3 за подзаглавия. Функцията „Параграф“ използвайте, когато искате да форматирате параграф, а функцията „Отстъп“, когато искате първото изречение от абзаца ви да е по-навътре.
9. Вместо да отделяте заглавието от първия ви параграф с “Enter”, използвайте „прекъсване на страници“. По този начин електронните книги отчитат, че това е начало на нова глава. Това не само ще създаде автоматично разделение във файла ви, но и ще позволи всяка нова глава да започва на нова страница. Избягвайте двойното празно място след препинателните знаци и между думите.
10. Ако искате книгата ви да има и изображения, използвайте файлове JPEG и/или PNG с максимална големина 600 на 550 пиксела. Самите изображения трябва да са в RGB цветова гама. Качеството на изображението трябва да е минимум 150 dpi, но може да изберете 300dpi за по-добра картина. 
11. Не увивайте текста около картинките. Вмъквайте изображенията, така че текста да остава над или под тях. 
12. Ако вмъквате графика, таблица, математически формули и прочие, първо ги направете на изображения иги сложете като картинки.
13. Не използвайте отстояния в началото и края на страниците, понеже изгледа им варира при различните устройства.
14. Използвайте бележки в края на книгата, ако искате да вмъкнете важни детайли, или ги вмъкнете в същинския текст.
15. Аудио и видео файлове се поддържат само от файлове с фиксиран изглед.

Ако желаете ние да подготвим електронния файл на вашата книга свържете се с нас на contact (@) samoizdatel.com

Ако решите да направите трансформацията на файловете си сами, ви предлагаме списък с подходящи програми (платени и безплатни). 

Calibre:

Платформата е лесна за ползване и позволява превръщане на word файлове в голямо разнообразие от поддържани формати, включително и най-популярните, които изброихме в началото на тази статия. Може да чуете тук споделения опит на Весела Огнева, която я използва за своята книга Ана в страната от другата страна.

Kitaboo:

Платформата  трансформира PDF документи в EPUB3 и MOBI/KF8 файлове. Тя позволява на автора да създаде интерактивни книги, а за английските текстове ви дава възможност и за гласово възпроизвеждане.  Също може да прикачите линкове, видео и аудио. Дори поддържа и семпли игри!

Online Convert:

Това е безплатна онлайн платформа, което ви позволява да трансформиране файловете си в електронна книга. Форматите, които поддържа са AZW, ЕPUB, MOBI, PDF, LIT, LRF, PDB, TCR и FB2. 

С платформата може да трансформирате до 20 файла наведнъж без да имате акаунт. Акаунта ви позволява да трансформирате до 200 файла с един клик. 

Hamster Soft:

Това е програма, която предварително трябва да инсталирате на вашия компютър. Лесна е за ползване – само трябва да качите файла, който искате да превърнете, да решите в какъв формат искате да е вашата електронна книга и да натиснете съответния бутон . 

Програмата ви позволява да напарвите електронна книга в  TXT, PDF, FB2, LIT, HTMLZ, PDB, LRF, ЕPUB. Книгите ви така ще могат да се четат от  Kindle, iPad, iRiver, Sony, Nook, Kobo и много други устройства. 

eBook Converter:

Може да ползвате програмата или онлайн, или да я изтеглите за Windows или Mac. Програмата трансформира  EPUB в PDF, EPUB в MOBI, MOBI в PDF, MOBI в EPUB, AZW в PDF, TXT в EPUB, TXT в MOBI и много други.

Негатива е, че не трансформира PDF в електронно-книжен формат.

Zamzar:

Това е безплатен и лесен за употреба софтуер, в който получавате трансформираната си книга по електронната поща. Няма нужда от инсталация. Ако не искате да си правите акаунт, може да превръщате файлове големи само до 50MB. Ако искате по-големи трябва да си направите регистрация. 

To ePUB:

Този трансформатор предлага повече от 30 формата, от които да трансформиране. На принципно ниво работи като останалите. 

PDF Mate:

Програмата или може да се свали, или закупи. Работи с Windows и Mac. Може да трансформирате книгитите си от PDF в ePUB, TXT, MOBI, DOC, IMG, HTML, SWF. Освен PDF, може да превъщате книгите си и от PRC, HTMLZ, DOCX, и други.

eBook Conversion:

Тази програма също се заплаща, но книгата има вариант директно да се публикува в онлайн магазините на Амазон Kindle, Apple iBooks, Barnes & Noble Nook, Kobo Reader, Android Google Play и други. Цената, съответно, зависи и от типа и броя услуги, които искате да получите. 

Докато много от хората предпочитат безплатните книжни трансформации, други предпочитат да си платят, за по-качествена и сигурна услуга. А и много от тях идват с допълнителни бонуси, които безплатните програми не предлагат. Помислете внимателно и преценете дали се нуждаете от това да си платите. 

Стъпка 3: Научете как да защитите вашата електронна книга от пиратство

е-книга и пиратство-Самоиздател-платформа-за-създаване-на-книги

Технически средства за защита на авторски права (DRM)

DRM не позволява на файловете да се прехвърлят от едно устройство на друго, не може да се копира текст от тях, не могат да се разпечатват и прочие..  Това е метод за криптиране на данни, който възпрепятства файловете да бъдат достъпни за хора без правилния софтуерен или хардуерен ключ. Обикновено това е ID-то на вашето устройство или съответното потребителско име, което ползвате, или пък специално генериран код при покупка. Много платформи за разпространение на е-книги като Amazon, Apple, Kobo и др. ползват свои собствени DRM технологии, което прави книгите закупени от едната платформа неизползваеми в другите. За читателя/купувача това е едно неудобство, което разбира се тоий би искал да си спести. Освен това съществуват редица безплатни и платени програми, с които по-запознатите технически читатели биха могли да премахнат защитата.

Има само три начина,  чрез които реалистично да защитите творбата си с DRM

Трите варианта са:

  1. Купувате си Adobe Content Server, което, по последни данни е 2500 лева на година плюс такса за всяка книга около 1 лев. Ако искате програмата за постоянно, то трябва да платите около 16 000 лева. Отделно трябва да заплатите на човек, който може да борави на първо място с програмата.
  2. Може да помолите някой, който вече има програмата,  да ѝ сложи защита. Услугата, отново, не е евтина.
  3. Собствеността на книгата автоматично може да се приложи, когато продавате книгата си от големите електронни книжарници – Barnes & Noble, , iBooks, Kobo и прочие.

Обикновено когато качвате книгата си в сайта на Амазон за продан, те ви питат дали искате да приложите DRM на творбата си. Това е и най-лесния начин. И докато DRM е добро анти-пиратско средство, много читатели се оплакват от него, тъй като ги възпрепятства да четат купените от тях книги на телефона си, след това да продължат на таблета, на електронния си четец и т.н. Ако искате книгата ви да е с DRM, то тогава читателят ще трябва да я чете само на един носител. 

Elaine Calloway, Amazon Bestselling Author

„Водни знаци“ (Watermarking АКА Soft DRM)

Това може да е видим или невидим знак, който се вгражда в кода на електронната ви книга. Този знак може да включва личните данни на купувача като име, електронна поща и понякога данни за автора и издателството. Това възпрепятства за масовото разпространение на творбата ви, защото всякаква информация е вградена в копието на купувача. Така продавача лесно може да проследи от къде тръгват “изтеклите” копия и да държи съответния човек под отговорност. Но за съжаление, поставянето на водни знаци на книгата ви също не е евтино решение.

Много често Watermarking се бърка с DRM. Основната разлика е, че книги с DRM Могат да бъдат четени само в платформата, от която са купени, както и само на устройство, от което са купени, докато книги защитени с Watermarking, могат да се четат навсякъде.

Защита с парола

Когато някой закупи вашата книга може да им дадете парола. По този начин може да гарантирате кой има достъп до книгата ви. Само хората, които имат съответните кодове, ще имат могат да получат файла. Това разбира се не е много надежден вариант, защото и самата парола може да се сподели.

Google Сигнали:

Google  може да помогне с наблюдението дали някой нелегално копира книгата ви. Изберете произволен сегмент от творбата ви и създайте Google сигнал свързан с него. Така, ако този сегмент бива копиран някъде в интернет – вие ще бъдете известени по имйел. По този начин можете да следите за разпространението на творбата ви и да предприемете съответните действия.

Стъпка 4 : Изберете как ще изпълнявате поръчките за е-книгата си

Има няколко варианта, които ще разгледаме на следващите редове.

Доставка на електронна книга по имейл.

Най-елементарния начин да продавате електронната си книга би бил да пращате файловете по имейл на читателите след поръчка. Ако, книгата е в pdf формат това може лесно да се осъществи като прикачите файла към текста на имейла. За по-големите файлове като epub и mobi има значение какво е ограничението на имейл доставчика ви за качване на файлове. 

В случай, че файлът с книгата ви надвишава този лимит можете също толкова лесно да качите файла в wetransfer.com (безплатно) и да пратите по имейл на читателите си линк за сваляне. Важно е вие и читателите ви да знаете, че линковете за сваляне през We Transfer имат определен срок и след това файлът няма да е достъпен и ще трябва да го пращате на ново. С тази логистика можете спокойно да продавате електронната си книга от фейсбук страницата си или личен профил или от най-обикновен сайт без да има нужда от интегриране на онлайн магазин. Плащанията могат да стават по банков път или друга договорка с читателя. 

Недостатък е, че читателите, които не ви познават ще трябва да ви се доверят, че след като платят, например по банков път, ще получат файла от вас. Обикновено ще трябва да изчакат 2-3 дни, докато вие си получите парите. За вас това ще е и едно безкрайно следене на поръчки, плащания и пращания на файлове, особено ако книгата ви добие популярност и правите по няколко или много повече продажби на ден. Дори и да ползвате незабавни безплатни преводи с приложения като Revolut или българската му алтернатива iCard, то пак читателят трябва да разчита, че след като плати вие ще му изпратите файла. За разлика от картовите трансакции, банковите преводи по-трудно се възстановяват на клиента при работа с нередовен търговец.

Собствен онлайн магазин 

Ако желаете по-професионално изпълнение и държите да имате собствен онлайн магазин, вместо да разпространявате книгата си чрез дистрибутори като Amazon, нещата стават малко по-сложни. 

Тогава ще трябва към изработката на уеб сайта си да добавите и опция онлайн магазин. Онлайн магазинът има платежна система, с която читателят е таксуван и веднага след като плащането с карта е минало има опция да свали файла директно от сайта ви. Това работи чудесно ако книгата ви е във pdf формат. Повечето готови платформи, с който се изграждат сайтове от този тип не предоставят опция за качване и сваляне на ePub и Mobi формати в техните бази данни. Включително и най-популярната сред тях – WordPress. Това изисква допълнителна работа от програмист, който да направи този вариант възможен. 

Друг вариант е да се инсталира този плъгин. Това е готово, вече изпорграмирано решение, което позволява WordPress сайта ви да работи с множество формати, включително ePub и Mobi. Това е единственото безплатно решение, което намерих. Единственото платено решение за плъгин, което намерих е това тук. Този плъгин е доста скъп, но пък освен, че се интегрира с woo commerce магазин има и опция да сложите DRM и Social DRM на книгите продавани от вашия сайт.

Основен недостатък на този подход е, че сами ще трябва да се справяте с читателите при всеки възникнал технически проблем. 

“Бих предупредила всеки, който смята да се занимава да продава електронни книги, различни от Pdf през собствен сайт; и/или електронни книги със собствен DRM, че това автоматично означава че вие се превръщате и в технически помощник или в даден момент ще трябва да платите на някой да върши това вместо вас. Най-големият разход, в моя бизнес, след изработката на самата книга е техническата помощ, която оказваме на клиенти, които не могат да отворят книгите си или не могат да ги качат в устройствата си. Много от клиентите ни въобще нямат уменията да инсталират софтуер, а някой дори не могат да открият файлове свалени от най-обикновен браузър. Бъдете наясно, че отговарянето на всеки един технически въпрос за вас е разход на време или средства.“

Кимбърли Хитченс – Собственик на Booknook.biz

Онлайн платформи за дистрибуция

Решението, до което повечето автори на електронни книги прибягват са онлайн платформите за дистрибуция. Важно е да знаете, че както хартиените книги, така и електронните имат нужда от издаден ISBN номер, за да влязат в нечия дистрибуторска мрежа. Повече по темата може да научите от статията: ISBN, ISSN и баркод на книга – какво, как, защо?

Предимствата на готовите платформи са че:

  1. Не се занимавате с изработка на онлайн магазини 
  2. Не се занимавате с логистиката по изпращането на файловете
  3. Имат вграден DRM по желание от ваша страна 
  4. Имат изградена аудитория, от която евентуално ще успеете да се възползвате ако книгата ви набере скорост
  5. Не се занимавате с технически упътвания на читателите си
  6. Ако имате собствен сайт, може просто да сложите линк към платформата, от където може да се закупи книгата

Недостатъкът е само един: големия процент, който взимат – около 30% или повече. 

Най-популярната платформа и позната на българския пазар а разбира се Amazon. Електронни книги може да продавате и в Knigite.bg, Helikon.bg, Ozone.bg. Друго интересно място е приложението Apple books, защото то идва пре-инсталирано на всеки iPhone. Google Play books също е добър избор, за да обхванете и всички Android потребители. Разликата е, че Google Play Books не идва пре-инсталирано и много от потребителите не разбират за него, докато не им кажете, че могат.да си закупят е-книгата ви от там.

—————————-

Независимо кой вариант ще изберете за изработка и доставка, най-важното нещо за успеха на вашата книга остава самата тя. Следващото най-важно нещо е да започнете да популяризирате книгата и себе си като автор. 

Надявам се сме били полезни с тази информация. Ако сме пропуснали нещо моля оставете въпросите си в коментар под статията. Споделете в социалните мрежи, за да сме полезни на още хора търсещи отговори. 

Прочетете още:

Любовни стихове – подбрана селекция

Нека се потопим дълбоко в пътешествието наречено любовна поезия.Започваме любовно-поетичното четене със любовни стихове за нея. Вечната муза. Жената. И понеже любовта винаги е взаимна ще продължим с избора ми на любовни стихотворения за него – Негово величество любимият мъж.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *