Кое е най-важното за успеха на вашата книга? [Как да издам]

кое е най-важното нещо за да е успешна книгата ви

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Вероятно очаквате да прочетете някоя сложна маркетингова стратегия и капчици пот вече се стичат по челото ви предвкусвайки нуждата от солидна сума за реклама или ПР. Бързам да ви успокоя, че това съвсем не е така. 

Рекламата и ПР-а са само помощни механизми, не само когато става въпрос за книги, а въобще в света на маркетинга и продажбите. 

Близо осем години в бранша с опит в най-различни сфери, ме научиха, че най-важното нещо за успеха на който и да е продукт е самият той. Книгите не правят изключение. 

Колкото и време да прекарате в социалните мрежи “говорейки” за книгата и творчеството си, колкото и пари да налеете за реклама и представяния, всичко това е безмислено ако книгата ви не струва. Простете за откровеността, но е добре да сте наясно с това преди да поемете по пътя на самоиздаването

Как да разберете дали книгата ви е добра?

Самата аз като писател, много си харесвам всичките творби. Свидни и милни са ми като рожбици. Всяка дума, момент, герой, повей на вятъра, са си на място и всичко е повече от прекрасно! Сигурна съм, че при всеки автор го има този момент на “заслепение” и това е напълно разбираемо. Все пак сте прекарали часове, дни, дори години в писане, редактиране, въплащаване в героите. Товрбата ви е част от вас и вие сте част от нея. Можете ли истински да я прочетете като страничен човек? Като все едно не сте я писали вие? 

Истината е, че за да разберете дали книгата ви си струва или не, трябва да я споделите с други хора и то не само със семейство и близки приятели. Проблемът със семейството и приятелите е, че колкото и да се стараят, за тях ще бъде трудно да са безпристрастни. Малко са тези роднини и приятели, които ще могат директно да ви кажат в лицето – “заспах на втора глава” или “имаш някаква идея в тоя разказ, ама нищо не разбрах”. Още по-малко са пък тези от тях, които ще могат да отговорят с някаква градивна критика, така че да подобрите творението си. 

Какво е решението?

Предлагам ви 3 стъпки:

Стъпка #1: Изпратете творбата си на издател (дори и ако сте решили да се публикувате сам).

Ако получите положителен отговор, то това е знак, че произведението ви има потенциал. 

Не бързайте да се радвате обаче. 

Издателствата могат да видят потенциала на една идея дори и тя да е нескопосано написана. Необходимите редакции ще бъдат обсъдени с вас най-вероятно на втори етап, след като редактор е минал през текста и след като вече имате някакъв договор. 

Друго, което трябва да имате предвид е че ще минат поне няколко месеца, докато получите отговор от издателство, било то положителен или отхвърлящ. Ако имате търпението да изчакате тази първа обратна връзка, това може да е нещо върху, което да помислите. Ако пък ли не, предлагам да преминете направо към втората стъпка. 

Стъпка #2: Проверете как читателите възприемат творбата ви.

За целта може да ползвате както социалните мрежи, така и платформата на Самоиздател. 

За мнозина от вас, може би звучи немислимо да споделите части или цялата си творба с непознат преди да е издадена. Страхът, че някой може да открадне идеята ви или дори да публикува труда ви от чуждо име е съвсем реален, но може би не дотам основателен. Достатъчно е да имате датиран документ в интернет пространството, например документ в гугъл драйв, който да доказва, че вие сте авторът на даден текст. Това ви позволява да търсите правата си, ако бъдат нарушени. Тази тема обсъждаме в дълбочина в разговора си с адвокат Жулиета Мандаджиева по време на виртуалното литературно събитие Будна Вечер с Книга и Вино. А сега да се върнем на вариантите за събиране на читателски отзиви:

  1. Социални мрежи. Аудиторията в социалните мрежи често е подценявана от авторите, считана за литературно неграмотна и незаинтересована. До колко това е така е трудно да се каже ако човек никога не опита да намери своите читатели и критици там. Освен че социалните мрежи са чудесен канал за обратна връзка, те също така са и мястото където може да съберете фенове на книгата си още преди да инвестирате в издаването ѝ. Знаехте ли, например, че 90% от популярната книга Стопанката на господ, е била публикувана, на части, във Фейсбук преди да бъде издадена? Въпреки това, когато книгата вижда бял свят на хартия, всички тези читатели и фенове на творчеството на Розмари Де Мео, с охота я купуват. Може да намерите своите първи читатели във фейсбук групата “Бета-читатели и партньори критици”.
  2. Платформата на Самоиздател. С вашия профил в Самоиздател и безплатната опция “читателски екип”, може да получите ревюта и да съберате фенове на книгата си, още докато е в процес на писане или след като напълно сте я завършили. Читателският екип представлява затворена група от бета-читатели в платформата на Самоиздател. Бета-читатели са хора, които обичат да четат, а често и да пишат. Прочели са много книги в най-различни жанрове, имат небце за добри истории и жадуват да се срещнат с нови завладяващи герои. Те с охота ще прочетат нова книга, вашата, и ще изкажат мнението си за нея. Още полезна информация за бета-читателите може да намерите тук.


Стъпка #3: Споделете с професионален художествен редактор.

Малцина са тези, които съумяват да облекат идеите си със стегнат, увлекателен и пристратстяващ стил. Както онези книги, знаете ги, които не ви позволяват да ги оставите, връщат се в ума ви преди заспиване и нежно ви нашепват за присъствието си рано сутрин. Читателските мнения за вашата книга такива ли са? 

Поздравления ако отговорът е да! В противен случай, за доброто на всички ни, е най-добре да се обърнете към художествен редактор. Редакторът е човекът, който ще проследи мисълта ви, ще открие бижуто сред думите ви и ще ви покаже как да го шлифовате, така че произведението ви да заблести в пълния си потенциал. 

Работата с художествен редактор по текущата ви книга ще ви бъде полезна със сигурност и при създаването на следващата. Гледайте на редактора като на човек, учител, наставник, който ще ви помогне да творите с най-добрия си пистаелски потенциал. 

В никакъв случай не обожествявайте редактора си! Ако имате съмнения за някоя от предложените корекции или пък смятате, че редакторът не е разбрал правилно или в дълбочина идеята ви, не се чувствайте длъжни да приемете редакцията. Най-добре е да се допитате отново до своите бета-читатели и да видите как те възприемат предложените варианти. В Самоиздател може да откриете художествен редактор за своята творба и директно да се съвржете с него чрез лично съобщение през платформата. Вижте всички налични художествени редактори към момента тук.


Съветваме ви да минете през поне две от посочените стъпки, за да сте напълно уверени, че книгата ви си струва. Следващият етап е оформлението на самата книга – изчистване на правописни, пунктоационни и други технически грешки, форматиране на вътрешния дизайн на книгата, както и създаване на привлекателна корица. Често писателите пропускат или омаловажават този вторичен етап в създаването на книгата. Това може да се окаже голяма грешка и да отблъсне както потенциалните читатели, така и тези, които вече са закупили книгата. Прочетете тук няколко полезни съвета как да подходите успешно с оформлението на готовата книга.

Прочетете още:

Любовни стихове – подбрана селекция

Нека се потопим дълбоко в пътешествието наречено любовна поезия.Започваме любовно-поетичното четене със любовни стихове за нея. Вечната муза. Жената. И понеже любовта винаги е взаимна ще продължим с избора ми на любовни стихотворения за него – Негово величество любимият мъж.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *