“Златният кръг” на успешното ви представяне като автор

златния кръг на комуникацията като автор и личен бранд

През лятото на 1963 250,000 човека се събират за да чуят реч на Мартин Лутър Кинг. Това става без интернет, без пращане на покани и дори без да се знае публично мястото на събитието. Как е станало това? Какво е общото между личностите и компаниите, които успяват?

На тeзи въпроси отговаря Саймън Синек, известен мотиватор и автор на 5 книги, след като забелязва повтарящ се мотив в начина, по който тези компании и личности представят себе си.

Нарича го “златния кръг” в центъра, на който стои въпроса “Защо?”, следван от въпроса как и най-накрая какво. 

златния кръг на успешното рпедставяне като автор и личен бранд

Златният кръг може да бъде приложим при всеки, който развива своя личен бранд, включително и писатели и други професионални творци/артисти.

“Много посредствени компании са пределно наясно “какво” предлгат, някои от тях знаят и как да го предложат, малцина са тези обаче, които знаят “ЗАЩО”,

~Саймън Синек

Под защо е важно да уточним, че той няма предвид финансовия резултат. Финансовият резултат винаги е следствие. “Защо” в случая е нашата по-висша цел, кауза.

Всички вдъхновяващи и успели хора, както и компании, независимо от мащаба или индустрията им започват представянето си от вътре навън, отговаряйки първо на въпроса защо. Всички останали правят точно обратното – започват от “какво”.

Мартин Лутър Кинг не е обикалял и разказвал как смята да промени Америка, той е разказвал за това, в което вярва. Дори името на световно известната му реч е “Имам мечта”, а не “Имам план”. Хората, които са се призпонали в неговата мечта са я приели за своя и така започват да я разпространяват от уста на уста. Някои от тях дори създават организационни структури около идеите на Кинг, за да могат да достигнат до още повече хора. В резултат 250,000 човека се появяват в точния ден, точния час и на точното място, за да чуят речта. И никои от тези хора всъщност не е дошъл заради личността на Кинг, всеки един от тях е дошъл заради себе си, защото вярва, в идеята, в мечтата.

Да вземем за пример и “Apple” и как биха звучали те ако представянето им беше като на всички други посредствени компании:

Какво: правим компютри

Как: лесни за ползване от потребителя, с естетичен дизайн. Искате ли да си купите?

По този начин повечето от нас комуникират както в маркетинг съобщенията си, така и в личното си представяне. Казваме кои сме, какво правим и как го правим по-добре от другите и очакваме някакъв резултат:

“Това е книгата ми, която е научна-фантастика и разказва за светове през уникална гледна точка. Купете я.”

или

“Това е самоиздател, предоставяме платформа където авторите да се свързват с бета читатели и професионалисти по създаване на книгата си, както и онлайн книжарница. Регистрирайте се. 

Ето как “Аpple” всъщност представя бранда си:

Защо: Вярваме, че с всичко, което правим, ние предизвикваме статуквото, защото вярваме, че мислим различно.”

Как: Начина, по-който предизвикваме статуквото е като правим продуктите си естетични и лесни за ползване от потребителя. 

Какво: Просто правим добри компютри, искате ли да си купите?

Или как всъщност “Самоиздател” представя бранда си:

Защо: Подкрепяме талантливите независими автори в сбъдването на тяхната най-съкровена мечта

Как: Като им помагаме да се свързват с читатели и професионалисти по книгоиздаване както и да продават книгите си.  

Какво: Просто направихме една платформа, която свързва писатели с професионалисти по книгоиздаване и една онлайн книжарница с кауза. Регистрирайте се. 

Или

Как “Вашата книга” може да бъде представена:

Защо: Искам да напрегна нервите на читателите до краен предел, докато адреналина започне да “изтича през порите им”

Как: Пиша криминални трилъри с постоянни обрати, неочаквани развития и пълна мистерия до самия край.

Какво: Най-новото ми творение е “име на книгата”. Искате ли да я прочетете?

или

Защо: Искам децата и родителите да ценят и практикуват добротата и богатството на Българския език.

Как: Пиша увлекателни, съвременни народни приказки за малки и големи с фантастични елементи и вече рядко срещани диалектни думи от различни краища на България.

Какво: Финансирам издаването на дебютната ми книга “Приказки на доброто” от Ушка Добродушка, бихте ли си я купили предварително след като прочетете електронното копие?

Хората искат не “какво” предлагате, а “защо” го предлагате. Помислете над това. Крайната цел не е да предлагате книги на любители на вашия жанр. Крайната цел е да предлагате книги на хора, които се припознават във вашето “защо”. 

Вашето “Защо” ще е изходната точка на цялата комуникация по представянето ви като автор

Когато се представяме от вън навътре, започвайки с въпроса “какво”. Повечето хора ще разберат перфектно какво предлагаме и какви са ползите от него. Това обаче не подбужда действие. Когато комуникираме от вътре навън, започвайки с въпроса “защо”, ние се обръщаме директно към частта на мозъка ни, която отговаря за действията и решенията, които взимаме. Едва след това караме хората да рационализират като им предложим допълнително информация за “какво”. 

“Ако погледнете вътре в мозъка си ще видите, че човешкият мозък е разделен на три основни части, които отговарят напълно на концепцията за  “златния кръг”.  Нео-кортексът отговаря на частта “какво” . Той отговаря за нашето рационално, аналитично мислене, както и за говора ни. Лимбичният ни мозък отговаря за нашите емоции и за вземането на решения, но няма капацитета да разбира говор. Него може да свържем с въпросите как и защо, както и с емоции като доверие и лоялност.

Саймън Синек

Именно за това е важно да говорите за това, в което вярвате, така ще привлечете хората, които също вярват в това, в което вие вярвате и те ще бъдат най-лоялните ви читатели. 

Какво е вашето защо?

 

Прочетете още:

Първи стъпки в маркетинга на книга с Боряна Пейчева и Виктория Петрова.

Първото нещо, с което всеки автор трябва да започне е изграждането на собствен бранд. Както с всеки един продукт, който измисляме, реализираме, искаме да пуснем на пазара: ние мислим, какво да има, какво да бъде, как да е опаковано, как да изглежда, как да звучи… По същия начин и един автор, той сам за себе си е продукт, който трябва да бъде позициониран, опакован и реално – продаден на читателя, в този случай.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *