Издаване на книга – как да издам книга стъпка по стъпка

Как да издам книга сам

Издаване на книга – Сам или с издателство?

Добре е първо да си отговорите на този въпрос. Преди това е важно да изясним, че днес издателствата работят предимно по два начина – финансират книгата ви и се заемат изцяло с разпространението или вие им плащате, за да издадат книгата ви, но предимно вие се занимавате с разпространението. Има и вариант, в които вие си плащате за издаването, а издателствата взимат ексклузивни права за разпространението. 

Плащане на издателство VS Издаване на книга сам:

Когато платите на издателство да издаде книгата ви, вие реално пак се издавате сами, само че плащате за услуга (редакция, корекция, корица, предпечатна подготовка и печат) през посредник

Предимства:
Може да гласувате доверие на издателствата, че работят с добри, доказани специалисти и вие няма да се занимавате да ги търсите и организирате сами. Разбира се има и изключения, за това е добре да се свържете с някой работил вече с избраното от вас издателство и да се допитате за обратна връзка. Случвало ми се е да виждам много грозно изработени книги (от издателства), криво подравнен текст, тъмни и неясни изображения на цветни снимки, некачествена корица, която се напуква след няколко прегъвания и т.н. Добре би било да поръчате книга от съответното издателство, за да прецените дали ви допада изработката. 

Недостатъци:
Ще платите съответната надценка, защото в този случай издателството е посредник между вас и професионалистите свързани с изработката на книгата.  

Финансиране от издателство:

Вариантът, в който някое издателство ви финансира и поема ангажимента да разпространява книгата ви също има своите предимства и недостатъци.

Предимства:
Не плащате и не правите нищо – предавате ръкописа си и чакате безплатните си бройки, покани за турнета и интервюта и премии от продажби. 

Недостатъци:

 • “Който плаща, той поръчва музиката”, тоест, може текста ви да понесе редакции, с които да не сте съгласни, може корицата да изглежда по “нелеп” за вас начин и т.н. 
 • Не знаете кога, колко бройки са продадени и разчитате на “честна дума”. Обикновено чакате да се продадат определени бройки преди да получите заплащане. 
 • Издателствата финансират малко български автори. Може да минат много месеци преди да получите отговор, ако въобще получите. За издателството, което финансира книгата ви е важно:
  • Дали вие имате вече някаква популярност публична и колко голяма е тя
  • Дали книгата ви е в жанр и в обем, за който те биха намерили пазар
   Ако тези две условия не са на лице шансът да рискуват с вашето произведение се намаля драстично. 

Митове за самоиздаването:

 • “Да се издадеш сам означава, че книгата ти за нищо не става.” – както видяхме по-горе, когато си плащаме на издателство, реално пак се издаваме сами. Да се издадеш сам съвсем не означава просто да напишеш текст и да го отпечаташ в 500 екземпляра. Към всяко едно произведение, независимо дали го финансирате вие или издателство трябва да се подхожда сериозно (повече по тази тема в стъпка 1 при издаване на книга сам). Това значи, че дори и да се издавате сам, то отново трябва да минете през бета читатели, редактор, коректор, професионална изработка на корица, план за дистрибуция и разпространение. Просто всички тези неща ще трябва да ги организирате сам.
 • “Ако се издаваш сам не можеш да имаш ISBN номер” – това си е чиста проба лъжа. В стъпка 7 сме обяснили как може да си издадете ISBN.
 • “Ако издаваш книга сам не можеш да се продаваш в книжарници, защото те работят само с фирми” – Това не е съвсем така. Книжарниците искат фактури. Фактури може да издавате и като самоосигуряващо се лице. Единственият недостатък е, че ако не сте регистриран по ДДС книжарницата ще ви вземе по-голям процент или ще ви откаже.

Самостоятелното издаване на книга никога не е било по-лесно, отколкото е сега.

Например, ако си задавахте въпроса как да издам книга сам през 1840 година да речем, щяхте да се сблъскате с редица трудности. На първо място трябваше физически да посетите различни книжарници, за да влезете в час с книгоиздателския бизнес по онова време. Трябваше да се допитвате до собствениците на въпросните книжарници, а дали те щяха да са благосклонни към вас и да ви дадат полезни съвети, това е друг въпрос. На по-късен етап щеше да бъде нужно да поръчате необходимата екипировка за създаването на книгата – набор от букви, знаци и символи, както и други, допълнителни материали като хартия и мастило. За ваша радост, вие не се казвате Фьодор Достоевски и живеете в 21 век.

Що е то самостоятелно издаване на книга?

Под самостоятелно издаване обикновено се има предвид създаването и продажбата на книга извън традиционната издателска индустрия.

Някои от днешните звезди в самоиздаването са:

    Е. Л. Джеймс (“Петдесет нюанса”), чиито книги първоначално са били самоиздадени;

    Хю Хоуи, американският научнофантастичен автор, чийто роман стана бестселър, когато бе самостоятелно публикуван;

    Гай Кавасаки – автор, издател, предприемач, изложил много принципи, които авторите използват и сега, за да намерят успех в издателската дейност;

У дома това е Розмари Де Мео.

Ако се върнем назад в миналото, ще видим и други познати, самоиздавали се автори, като Томас Харди, Лев Толстой, Марк Твен, Едгар Алан По, Вирджиния Улф и много други.

Предимства да издадеш книга сам:

 Творческа свобода. Когато издавате сами имате пълен контрол върху съдържанието, заглавието, дължината и дизайна на корицата на книгата си. Имате възможност да си сътрудничите с редактори и дизайнери – но в крайна сметка единственото редакторско одобрение, от което се нуждаете, е вашето собствено.

 Гаранция за издаване. Вие не сте свързани с график, включващ и други книги. Вие определяте, кога книгата ви ще види бял свят.

 Повече доходи. По същество, изключвайки посредника от играта, авторът, който издава сам, ще запази всички приходи от книгата си – минус частта за изработка и разпространение.

 Пълен контрол над авторските права. Традиционните издателства понякога искат изключителни права за предпечат, адаптации на филми и мърчандайзинг. Независимият път за издаване гарантира, че ще имате пълен контрол занапред. 

Самоиздаването не винаги означава да постигнете всичко напълно сами. Защото вариантът Помощ от приятел е винаги насреща. 

Но нека първо да сме наясно, какво точно означава самоиздаване на книга. Когато авторът издава сам, той сам редактира, проектира и осъществява маркетинговата стратегия на своите книги. Малко са хората (ако има такива), които могат да направят всичко това добре. Създаването на всичко по професионален стандарт от един човек е почти невъзможно. Но нека това да не ви отказва.

Помощ от приятел. Онези, които издават сами книгите си, могат да изберат да работят с редактори на свободна практика, коректори, дизайнери и маркетолози, които да помогнат с изработката и разпространението на тяхната книга.

Преди да продължим с подробно обяснения на всички стъпки необходими по издаването на вашата книга, ви предлагаме да чуете и разговора, който проведохме с Розмари де Мео. В него тя разказва за своя път от нула до рекорден тираж от 140,000 бройки. Чуйте от самата нея, защо е избрала да се издава сама, какви стъпки е предприела, какъв е нейния подход към продажбите и още много искрена и лична информация.

Ето и как да издадете книга сами стъпка по стъпка

Стъпка 1 : Разберете какво целите със самоиздаването на книгата си.

Много е важно да си зададете въпроса “Защо искам да издам тази книга?” – защото искате да ви остане за спомен и да я разпространите сред семейство и приятели или защото искате да бъде “бестселър” или на чист български “от най-продаваните книги”. Помислете добре, от този отговор зависят много неща. , които трябва да решите в следващите стъпки.

Ако целта ви е просто да създадете спомен за вас и ваши близки то тогава дори спокойно може да пропуснете голяма част от следващите стъпки, защото няма нужда да се притеснявате дали има някоя пропусната запетая или стилистична грешка, нито как изглежда корицата ви, нито как се приема от широката публика книгата ви, нито как ще я разпространявате. Ако това е целта ви, то тогава ви трябва единствено страньор, който да форматира текста и да го подготви за печат и връзка с печатница, която да ви отпечата малък дигитален тираж от 100-на бройки. Корицата ви може да е, която и да е снимка в добро качество, чиито права притежавате или пък самата снимка е отдадена за свободно ползване. Може да намерите и безплатни шаблони за корица на книги в canva.com. 

В случай, че искате книгата ви да види по-широка публика и да се продава добре (дори и да не влезе в категория “най-продавани” книги), то тогава е добре да се запознаете подробно със следващите стъпки и да предприемете съответните действия.

Стъпка 2: Получете отзиви за книгата преди публикуването ѝ

Когато пишете книгата си, е важно да получите възможно най-много отзиви колкото се може по-рано в процеса. Обратната връзка, която ще получите ще ви помогне да подобрите не само писането си, но и самата история.

Всичко, от художествени творби до нехудожествени произведения, се нуждае от обратна връзка, за да се получи излъскан краен продукт.

Представете си да прекарате безброй часове, пишейки това, което смятате за перфектната първа чернова, само за да установите, че 

а) черновата ви няма смисъл за никой друг или 

б ) никой друг не се интересува толкова от темата, както първоначално сте мислили.

Насоките за писане могат да дойдат отвсякъде и най-добрите обикновено идват от тези, които четат книгата ви за пръв път. Новата перспектива може да ви даде идеи да направите историята си по-привлекателна, а темата по-ясна. Бета читателите могат също да ви помогнат да уловите печатни и граматически грешки, което също може да намали времето и разходите за заплащане на професионален редактор.

Стъпка 3: Обмислете заглавието

Заглавието е ключов елемент в самоиздаването на книга. Изборът на заглавие може да бъде решаващ за успеха на книгата ви.

Противно на общоприетото схващане, е препоръчително да не вземате решение за заглавие на книгата, докато не приключите с написването на първата чернова. Това е така, защото изборът на заглавие на книга първо често води до това, че започвате да се опитвате да напаснете историята си към заглавието на книгата, вместо да пишете това, което трябва да бъде написано. Не правете изборът на заглавие по-сложно, отколкото трябва.

“Отидете там, където ви води историята” Стивън Кинг

Ключът към избора на перфектно заглавие е: колкото по-просто е заглавието, толкова по-добре.

От заглавието ви също така трябва да става ясно какво ще получат вашите читатели, когато прочетат вашата книга, това важи с особена сила за книгите в категория “самопомощ” и “личностно развитие”.

Грешното заглавие може да навреди на вашите продажби и цялостни усилия за маркетинг на книгата ви. Ярък пример за това дава Еманюел Халдеман – писател и издател от началото на 1900 г., който ръководи малко издателство. Методът му се състоял в следното: Ако една книга имала по-малко от 10 000 продадени копия годишно, той я изпращал в своята „Болница“, където “пощипвал” заглавието на книгата, докато тя се представи добре на пазара. 

Ето някои от неговите документирани “експерименти”:

Оригинално заглавие: Златното руно на Гутиер

Продажби на оригиналното заглавие: 6000 / годишно

Ново заглавие: Търсене на руса любовница

Нови продажби: 50 000 / годишно

Обърнете внимание, как продажбите са се увеличили с над 44 000 продадени бройки, само защото името е променено с нещо по-интересно и по-точно. 

Ето и друг пример, в който ще видите, че не винаги са необходими големи промени в заглавието. Понякога е необходимо само едно леко “пощипване”:

Оригинално заглавие: Мистерията на желязната маска

Продажби на оригинално заглавие: 11 000 годишно

Ново заглавие: Мистерията на човека в желязната маска

Нови продажби: 30 000 / годишно

Някои от важните точки при избора на заглавие са следните:

 • Интригуващо заглавие – интересното заглавие може да заинтригува любопитството и да бъде мощен активатор за натискане на бутона “Купи”
 • Заглавието трябва да носи някаква информация за съдържанието или поне за жанра
 • Заглавието трябва да е с обмислена дължина. Ако е твърде дълго или сложно за произнасяне е твърде вероятно хората да не могат да го запомнят или пък да изглежда като цял параграф на корицата ви. 

Чудесна идея е да се допитате до бета-читателите и за самото заглавие. В групата ни във фейсбук Бета-читатели и партньори критици може да направите анкета с няколко опции за заглавие и дори да оставите членовете на групата да дават своите предложения. Може да повторите това упражнение и в други литературни групи. Още полезна и интересна информация за избора на заглавиеможе да откриете в статията: “Как да изберем грабващо заглавие на нашата книга?”

Стъпка 4: Намерете превъзходен редактор на книги

Това, че сте се захванали със самоиздаване на книгата си съвсем не означава, че трябва или, че можете да направите всичко сами. Намирането на превъзходен редактор на книги може да бъде разликата между това да станете автор на бестселъри или да публикувате посредствени книги. Ето защо е важно да отделите толкова време, колкото е необходимо, на този етап от процеса.

Важно е да споменем, че редакторите биват “технически” и “художествени”. 

Техническите редактори се наричат още “коректори” и тяхната основна роля е да полират граматиката и пунктуацията в произведението ви. Чудесна работа биха ви свършили учители по български език и литература. За да намалите разходите си за корекция, може първо да проверите правописа си чрез онлайн платформи от сорта на slovored.com, макар че последният е повече за технически грешки, отколкото граматически.

Художествените редактори се наричат още “литературни консултанти” и тяхната цел е да шлифоват стила, динамиката и прогреса на историята ви, за да сте сигурни, че тя ще е истински завладяваща за своите бъдещи читатели. Тази стъпка често е пренебрегвана от авторите поради липса на средства или поради прекалена самоувереност. Истината е, че ако намеренията ви към разпространението на книгата ви са сериозни, то тогава подходете сериозно и към самата ѝ изработка. Повече по тази тема може да прочетете в статията: “Най-важното за успеха на вашата книга”.

“Една книга – е продукт. Тя е един много скъп и много време-изискващ продукт, и на практика голяма услуга ще си направи всеки, който започва да пише професионално, ако той си представя правенето, изготвянето на книгата с всички съпътстващи процеси, като производството на една кола. Ако се избегне, примерно, консултацията с литературния консултант, или ако се избегне редакцията и корекцията, това е все едно ключови части от автомобила да не бъдат монтирани където трябва да се монтират. Абсолютно същото е и при една книга. Всеки един, дори не толкова закоравял, да го кажем читател, ще усети разликата веднага след като я прочете. “

Никола Колев автор на поредицата “Последното пророчество”

Цялото интервю с Никола Колев на тема “Да изградиш непознат свят” и професионализма в писането, може да чуете тук

За да намерите редактор за вашата книга, започнете с вашата лична мрежа.

Познавате ли лично някой квалифициран редактор?

Започнете от там. Ако в кръга ви от познати няма редактор, познавате ли някой, който познава редактор? 

Някои малки издателства предлагат редакция като услуга без да ви ангажират с издателски договор, но настояват името им да бъде изписано върху книгата ви като ваш издател. Така вие правите безплатна реклама на тях за услуга, за която вече сте си платили. Освен това, когато  има посредник между вас и професионалистите е нормално да се получи завишаване на крайната цена. Предимството е, че може да се уповавате на техния опит и портфолио от издадени книги и да спестите време в търсенето на правилния човек. 

Без значение как ще намерите редактора си, уверете се, че той е подходящ, преди да се ангажира с цялата ви книга. Например платете му малка сума, за да редактира няколко страници или глава от вашата книга. Уверете се, че редакторът се интересува от темата, че може да редактира цялата ви книга за 4 седмици или по-малко. Искайте препоръки. 

Каквото и да правите, не се отказвайте по време на процеса на редакция. Ако един редактор не работи за вас или не отговаря изцяло на вашите нужди, намерете друг. Важно е да се чувствате добре с вашия редактор и да знаете, че последната дума зависи от вас. При работа с големи издателства, често се случва редакторските промени да биват налагани на авторите. Понякога това е печелившо, понякога е чисто субективно, а понякога може редакторът да не е разбрал стойността на идеята ви и да се опита да ви склони да тръгнете в друга посока. Бъдете отворени за критика и препоръки, но винаги следвайте вътрешното си усещане.  Повече по тази тема може да прочетете в статията – “Защо бих издала следващата си книга сама”. 

Стъпка 5: Създайте корица, която привлича вниманието

Висококачествената корица на книгата е един от най-важните елементи, които ще направят така, че вашата книга да се продава. Причината е, че дизайнът на корицата на вашата книга е това, което читателите виждат първо. 

„Не съдете за книгата по корицата“ – това просто не се отнася за действителните корици на книги. Трудната истина е, че всеки преценява книгата първо по корицата и заглавието ѝ, независимо дали осъзнава това или не.

Затова трябва да сте сигурни, че корицата е създадена професионално и че ще се откроява от останалите книги във вашия жанр или категория.

Какво прави една корица на книга добра?

 • Опростен стил. Твърде много илюстрации ще затруднят читателите да разберат за какво става дума във вашата книга. Поддържайте корицата минималистична, съветват експертите.
 • Професионално проектиране. Професионалните графичните дизайнери на корици на книги знаят как да създават корици за книги, които хващат окото. Те имат познания в бранша и са изучавали какво работи и кое не. 
 • Ясно заглавие и шрифт. Заглавието на корицата ви има значение. Колкото по-лесно се чете, толкова по-добре. Това позволява на вашите читатели ясно да видят за какво става дума във вашата книга.
 • Дизайнерски стил, който отговаря на желаната от вас аудитория. Ако пишете книга, основана на вяра, предназначена за аудитория на вярата, прекалено тъмната, дяволска корица няма смисъл.
 • Съобразяване с онлайн пространството. Истински добрите дизайнери на корици ще вземат предвид и факта, че най-вероятно вашата книга ще се разпространява в онлайн книжарници и ще направят така, че корицата ви да се отличава и да привлича, когато е поставена редом до други книги във вашия жанр и то в много малкото поле, което е отредено за показване на книгите. 

А тук може да гледате разговора ни с художника Дамян Дамянов, който споделя своя опит с дизайн на корици за над 1000 произведения:

Стъпка 6: Електронен, хартиен вариант, или и в двата?

У нас издаването на електронни книги все още не е много популярно. Затруднението идва не толкова в изработката на самата електронна книга, колкото в логистичните възможности за нейното платено разпространение. Ако се издавате сами има три книжарници, с които може да сключите договор: Knigite.bg, Helikon.bg, Ozone.bg за продажба на електронни книги. Разбира се винаги може да ползвате и услугите на Amazon. Продажбата през ваша собствена платформа значително усложнява процеса. Подробна информация за създаването и продажбата на електронна книга може да откриете в статията: “Как да издам електронна книга в 4 стъпки.” Ако не сте сигурни дали електронните книги са за васможе да прочетете интервюто с Весела Огнева и да разберете какви са нейните мотиви за издаване на електронна книга.

Най-важното при избора на печатно издание (освен качествена печатница) е предпечатната подготовка на печатния файл. Професионалното форматиране е нещото, което ще даде визуална наслада на читателя. Никой не харесва да чете от криви страници, начупени редове и параграфи, а ако творбта ви съдържа и визуални елементи, то тогава работата със страньор е задължителна. Освен подредбата на текста и картините, ако има такива, страньорът ще избере подходящ шрифт за основния текст, за заглавията на главите, ще оформи съдържанието и въобще всички дребни детайли, които различават качествено изработената книга от посредствената. Ако имате нужда от помощ с предпечтната подготовка не се колебайте да се свържете с нас.

Стъпка 7: Издайте своя баркод и ISBN номер

Това е може би една от най-лесните стъпки в самоиздаването. Необходимо е единствено да пратите имейл с необходимите документи до Националната библиотека и в съвсем кратък срок ще получите своя ISBN номер. Ако искате да имате баркод (задължително ако книгата ще се продава от книжарници или други търговски посредници) може да си генерирате такъв с някой от съществуващите безплатни инструменти или да се свържете с нас за съдействие. Подробна информация как да издадете своя ISBN номер и баркод на книга може да прочетете в статията: “ISBN, ISSN и баркод на книга – какво, как, защо?”

Стъпка 8: Запознайте се с вариантите за печат

Най-честия въпрос, който вероятно си задавате, когато стане дума за печат е “Колко струва”. Отговорът на този въпрос обаче не е еднозначен и, за да може да получите реална оферта е добре да сте наясно с няколко други въпроса преди това. Всичко по темата може да разберете в интервюто с Ралица Сярова: “Печат на книга в България – цялата информация на едно място” Ние можем да ви съдействаме с връзка с качествени дигитални и офсетови печатници.

Стъпка 9: Определете коричната цена

Публикуването на книга изисква повече от просто писане и редактиране; изисква и внимателно обмисляне на фактори като определяне на цената на книгата и управление на бюджета за издаване. Ето няколко полезни насоки, които да имате предвид,когато определяте пазарната цена на книгата:

 • Изследвайте пазара: Преди да определите цената на книгата си е вжно да извършите подробно пазарно изследване. Проучете подобни книги във вашата жанрова сфера . Анализирайте отзивите на читтелите им и цената, която поддържат. Ако вашата книга предлага уникални идеи, дълбоки изследвания или запълва празнота на пазара, можете да определите по-висока цена. Обратно, ако вашата книга е в наситен жанр, може да трябва да определите по-конкурентна цена, за да привлечете читатели.Това изследване ще ви помогне да разберете конкурентната среда и да направите информиран избор.
 • Вземете предвид разходите за производство: Разходите за производство играят важна роля при определянето на цената на книгата ви. Тези разходи включват редакция, дизайн на корица, форматиране, печат и разпространение. Включете разходите, свързани с всяка от тези компоненти, заедно с други разходи, свързани с производството, за да получите реалистична цифра.
 • Определете целевата аудитория: Разбирането на целевата аудитория е от съществено значение при определянето на цената на книгата ви. Вземете предвид фактори като демографски данни, интереси и покупателна способност на вашите читатели. Например, ако книгата ви е насочена към нишов пазар или предлага специализирани знания, може да определите по-висока цена заради нейната уникална стойност.
 • Проучете как вашите читатели оценяват книгата ви и каква цена биха платили за нея и за други книги във вашия жанр.
 • Определете цена, която покрива всички разходи за производство и разпространение и осигурява разумен печалбен марж (около 30-40%). Не забравяйте да сметнете и разходите за ДДС и други данъци. Определете цена, която съответства на цените на подобни книги във вашата жанрова сфера, за да останете конкурентни на пазара.
 • Пробавйте и коригирайте: Разгледайте възможността да пуснете книгата си на различни ценови нива и анализирайте продажбите при всяко ниво. Експериментирайте с ограничени промоции, отстъпки или комбинирани предложения, за да привлечете читатели и съберете отзиви. На базата на резултатите коригирайте стратегията си за ценообразуване, за да оптимизирате продажбите и да максимизирате приходите си.

Стъпка 10: Задайте бюджет за изработка и разпространение на книгата

 • Идентифицирайте основните разходи: Създаването на комплексен бюджет изисква идентифициране на всички основни разходи, свързани с публикуването на книгата ви. Тези могат да включват редакция, дизайн на корица, форматиране, коректура, печат, разпространение, маркетинг и реклама. Отделете средства за всеки от тези елементи, вземайки предвид тяхната важност и предполагаемите разходи.
 • Изследвайте доставчиците на услуги: Изследвайте и получете оферти от различни професионалисти за всеки аспект от процеса на публикуване. Сравнете цените, качеството и репутацията им, за да вземете информирано решение. Запомнете, че по-скъпите варианти не винаги са най-добрите, затова оценете стойността, която предоставят, спрямо вашите бюджетни ограничения.
 • Приоритизирайте инвестициите: Разпределете бюджета си въз основа на приоритетите. Основните услуги като редакция и дизайн на корица трябва да получат по-голяма част от бюджета. Не подценявайте мркетинга.
 • Вземете предвид скрити разходи: Бъдете внимателни към потенциални скрити разходи, като допълнителни корекции, или неочаквани разходи за маркетинг. Отделете част от бюджета си, за да може да включите такива непредвидени разходи.
 • Задайте реалистични очаквания: При планирането на бюджета си, задайте реалистични очаквания относно продажбите и приходите. Вземете предвид пазарните тенденции, целевата аудитория и конкуренцията. Препоръчително е да бъдете консервативни в прогнозите си за приходите, за да избегнете разочарование или финансово напрежение.

Определянето на цената на книгата и планирането на бюджета за самоиздаване са важни аспекти от успешното пускане на вашата книга на пазара.

Стъпка 11: Започнете маркетинга на книгата си докато все още я пишете

Ако ангажирате читатели прeди издаването на книгата, можете да създадете по-голямо вълнение около нея, да привлечете по-голямо внимание и да получите по-голямо участие и подкрепа от тях. Следвайки тези стратегии, ще изградите предварителна аудитория и ще стимулирате интереса към книгата си, което може да доведе до по-голям успех при разпространението на творбата ви. Не забравяйте да бъдете активни, отзивчиви и признателни към всички, които показват интерес и подкрепа за вас и за вашата книга.

 1. Създайте официален уебсайт или страница за книгата: Създайте специално пространство онлайн, където читателите могат да получат информация за вас и вашия авторски процес. Включете информация за книгата, предстоящата дата на пускане и вълнуващи детайли “от кухнята”. Създайте блог или новини раздел, където да споделяте истории, които ви вдъхновяват, и елементи от създаването на книгата.
 2. Използвайте социалните медии за общуване и споделяне: Използвайте социалните медии активно, за да се свържете с читателите си преди пускането на книгата. Създайте страници или профили в социалните медии, където да споделяте обновления, цитати от книгата, задачки или мистерии, свързани с историята ви. Отговаряйте на коментари и въпроси от читателите, създавайте дискусии и поддържайте интерактивност.
 3. Организирайте конкурси и игри: За да ангажирате потенциалните читатели, организирайте конкурси и игри, свързани със сюжета или темата на книгата ви. Можете да задавате загадки, да предлагате награди за правилни отговори, или да организирате творчески конкурси, като признанието на най-добрия рисунък, посветен на книгата. Това ще насърчи взаимодействието и ще създаде близост с бъдещите читатели.
 4. Споделете ексклузивно съдържание: За да привлечете интерес и да задържите вниманието на читателите, споделяйте ексклузивни откъси от книгата или глави, които може да прочетат предварително. Това ще ги впечатли и ще ги вълнува, като им даде предвкус за историята и стила на писане.
 5. Организирайте онлайн срещи: Предложете на читателите възможността да задават въпроси и да се запознаят с вас по-добре чрез онлайн срещи на живо. Можете да използвате социалните медии, уебинари или платформи за видео стрийминг, за да се свържете и да отговаряте на въпроси на живо. Това създава директно взаимодействие и помага на читателите да се чувстват по-близо до вас и до процеса на създаване на книгата.
 6. Сътрудничество с блогъри и инфлуенсъри: Сътрудничеството с блогъри и инфлуенсъри във вашата ниша може да помогне да привлечете внимание към вашата книга преди издаването. Предложете им да рецензират книгата, да споделят своето мнение за нея или да проведат интервю с вас. Това ще ви даде възможност да достигнете до техните аудитории и да създадете повече очакване около вашата книга.
 7. Създайте секция за обратна връзка и ревюта: Създайте място, където читателите могат да споделят своите мнения, отзиви и рецензии за книгата ви. Предоставете формуляр за обратна връзка на уебсайта си или на страницата ви в социалните медии, където читателите могат да изразят своите впечатления. Това ще насърчи по-голяма взаимодействие и ще предостави потенциални рецензии и препоръки за използване по време на официалната премиера на книгата.

КРАЙ НА ПЪРВА ЧАСТ… в продължението очаквайте:

12. Подгответе си план за разпространение

13. Помислете за счетоводството

14. Запознайте се с авторските си права

15. Полирайте представянето си пред публика

Прочетете още:

Любовни стихове – подбрана селекция

Нека се потопим дълбоко в пътешествието наречено любовна поезия.Започваме любовно-поетичното четене със любовни стихове за нея. Вечната муза. Жената. И понеже любовта винаги е взаимна ще продължим с избора ми на любовни стихотворения за него – Негово величество любимият мъж.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *