Защо бих издала следващата си книга сама…

защо бих издала следващата си книга сама

Написали сте книга, мечтаете да я издадете, но не искате някой друг да определя нейните параметри, визия и начин на разпространение? Да издадеш книгата си сам изглежда като мисия невъзможна. Да, на пръв поглед е така, но всъщност не е чак толкова трудно. Това, което липсва всъщност, е информация.

Щом сте тук, вероятно много пъти сте прехвърляли в главата си плюсовете и минусите на това да бъдеш независим автор. Все повече и повече хора търсят начин как да издават книгите си сами, без намесата на издателствата, извоювайки си повече свобода. Това е чудесна стъпка към независимостта и правото на автора сам да създава творбата си “от – до”, което няма как да се случи, ако се довери на някое издателство.

Действително някои издателства поставят много сериозни ограничения и често дори изобщо не зачитат мнението на автора по фундаментални въпроси като: дизайн на корицата, формат на книгата, вид хартия, шрифт, начин  на разпространение и т.н. За човек, който няма визия по тези въпроси и не счита за важно сам да определя параметрите на своя творчески проект, издателството е добър вариант. За всички останали, които искат действително лицето и почеркът им да се четат по всяка страница, препоръчвам да се насочат към самоиздаване.Какви са предимствата да издадеш книгата си сам?

Избирате сами, дали да работите с редактор или не. Работата с редактор е задължителна, когато сключваш договор с издателство. Не винаги обаче авторът има право да избира кой да го редактира (и изобщо нужно ли е това.) Също така, за голямо съжаление, много често редакторът унищожава индивидуалния почерк и стил на писане, който именно ни прави автори. Когато издавате сами, Вие избирате дали да имате редактор и кой да бъде той. Ако не сте съгласен с редакцията, винаги можете да се откажете от нея.

Вие избирате дизайна на корицата и кой да го създаде. Издателствата обикновено работят със свои графични дизайнери, които не винаги успяват да усетят пулса на книгата или да пресъздадат нашата представа за визията на корицата. Освен това, ако се налага да работят по няколко проекта едновременно, е доста вероятно да претупат един от тях. Издателите рядко връщат корици за повторно рисуване, твърдейки, че това струва пари. Всъщност, в зависимост от договора, авторът може да върне корицата, ако не му хареса и тя да бъде направена втори или трети път. Но тази опция, както казах, често се пропуска от някои издателствата. Когато издавате сам, можете предварително да договорите тези неща с графичния дизайнер, тъй като лично комуникирате с него, без посредници.

Вие сам избирате формата, шрифта, хартията. Тези неща са важни, тъй като изграждат цялостната визия на книгата, а външният ѝ вид продава поне толкова, колкото и самото съдържание, ако не и повече. Груба грешка, която някои издателствата допускат, е, че избират по-евтина хартия, за да спестят някой лев, от което качеството на продукта страда и книгата изглежда… евтина. Форматът също е изключително важен и трябва да бъде съобразен с жанра и обема на книгата. Тук, в “Самоиздател”, със сигурност ще намерите необходимите специалисти, ако решите да работите с професионалист. Повече по тази тема можете да прочетете тук

Вие решавате къде и как да се разпространява книгата, както и на каква цена да се продава. Това е важно, защото можете да избегнете обезценяването на труда си, както и надвишаването на цената, което понякога прави книгата непродаваема. За информация можете да сравните, как вървят цените на книгите във вашия жанр и обем, за да бъдете максимално обективени. Освен това можете лично да се договорите с книжарници, които уважавате, как да се продава, на каква цена и т.н.

Сами решавате как, кога и къде да представите книгата си, както и да направите цялостната организация. За някои хора това е предизвикателство, за мен лично е най-голямото удоволствие, щом книгата е вече факт и няма работа по нея. Премиерата е също толкова важна, колкото и самата книга. Когато издавате сами, имате правото да поканите професори, литератори, актьори, чието мнение зачитате, да представят книгата, да прочетат части от нея, вместо някой друг да налага,= как да се случат нещата и кой да държи реч. Мястото също е много важно. Била съм свидетел на много зле подбрани пространства за представяне на книга. Когато работите сам по въпроса, можете да дадете свобода на въображението си и да направите наистина различна премиера, която да грабне вниманието на читателите и да остави прекрасен спомен у Вас и у тях.

—-

Ако все още се чудите, къде да намерите нужната информация по тези важни въпроси – отговорът е “Самоиздател”. Целта на платформата е да изясни цялостната картина за процеса на самоиздаване и да осъществи връзката между всички негови участници – автор, редактор, коректор, графичен дизайнер, печатница, места за представяне и т.н. Защото няма нищо по-хубаво от свободата на действие и личния избор, когато става въпрос за толкова лични неща като книгата.

Прочетете още:

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *