Как да създадем грабващо заглавие за нашата книга?

заглавие-Самоиздател-платформа-за-създаване-на-книги

Изборът на заглавие е ключов момент в процеса на самоиздаване на книга. Заглавието на една творба е преди всичко обвързано с обещание. Обет към читателите, че Вашата книга ще си струва. Именно за това е важно да изберете подходящите думи, които да привлекат правилните хора.

Но какво трябва да направим, за да може името на книгата ни да изпъкне сред останалите и читателите да се насочат точно към нея? Как да включим цялата същност на творбата си само в няколко кратки думи? Самоиздател е тук, за да отговори на тези въпроси.   

Обещания

Нека отново се върнем към обетите в едно заглавие. Тонът, поетичността и оформлението ще оставят очаквания във вашите читатели. Ако Вашето име не е известно, то да кръстите първата си творба подобно на „100 разказа“ от Рей Бредбъри, няма да Ви помогне особено. Мислете, бъдете креативни и звучни. Нека името се произнася лесно и плавно. Защото едно тромаво и дълго заглавие, подобно на „Хуните, които основаха българската държава, техния произход и тяхното християнство“ ще внуши на читателите, че информацията вътре ще е също толкова скучна. Темата и жанра не са извинение за недообмислена идея. Грабнете читателите си още от първия поглед!

Кога да изберем подходящо име?

Това зависи изцяло от Вас. Дали ще е в началото, дали ще е по средата или към края на творческия Ви процес няма никакво значение. Някои хора започват книгата с идея, която не знаят съвсем как да нарекат. При други, както е при Венцислава Великова с нейната книга „Невестино село“, заглавието поражда самата книга. Тя самата споделя, че първо идеята дошла в картини, които вдъхновила от стари български песни. И вече имайки музата – сътворява първото си дълго произведение. 

Вмъкнете ключови думи

Едно заглавие трябва да представя същността на творбата Ви. За това помислете какво е важното в нея и. Извадете ключовите думи на едно листче. Възможно ли е някоя от тях е подходяща за заглавие? Можете ли да ги комбинирате?

заглавие-ключови-думи-Самоиздател-платформа-за-създаване-на-книги

Има изключително много примери за книги с такива заглавия, от всички жанрове – от „Тримата мускетари“ на Александър Дюма, през „Гордост и предразсъдъци“ на Джейн Остин до „Правилата на мисленето“ от Ричард Темплар. И трите вземат важни ключови елементи от творбата си, които намекват за нейното съдържание. 

Независимо в какъв жанр пишете се замислете за това какви са ключовите ви думи. Дали пишете за здраве, дракони, красота, преврати или как да бъдем по-щастливи? Помислете как можете да вмъкнете това, на което искате да научите хората, в своето заглавие?

Добавете мъничко мистерия

заглавие-мистерия-Самоиздател-платформа-за-създаване-на-книги

Винаги е добра идея заглавието на книгата да води до някакъв въпрос. Това веднага подвига любопитството на читателите и те биха искали да видят още. Перфектен пример за това е „Не пипай тази книга!“ от Ян ван Хелсинг. Заглавието най-малко те кара да се загледаш в нея.

Но не е нужно да сте толкова драстични в това да повдигате любопитството в читателите си. Може да действате като Клайв С. Луис, който вкарва три неща, които привидно не вървят заедно, а именно „Лъвът, вещицата и дрешникът“ и да оставите читателите да гадаят какво ги свързва. 

Друг перфектен пример би бил „Крадецът на книги“ от Маркъс Зюсак. Че защо му е на някого да краде книги? Или пък „Игрите на глада“ от Сюзън Колинс. Тук читателя се пита какви са тези „игри“ и защо са на „глада“.  

И не забравяйте, че в крайна сметка може да прибегнете и до самата дума „странен“ и нейните синоними, както е направил Франсис Скот Фицджералд в разказа си „Странният случай с Бенджамин Бътън“, днес повече познат ни като филм.

За това помислете какъв въпрос искате Вашите читатели да си зададат щом видят заглавието на книгата Ви. 

Кой ще чете Вашата творба?

Помислете за каква читателска група пишете. Дали искате книгата Ви да се чете от любители на историята? Тогава да вмъкнете някаква историческа препратка в заглавието със сигурност ще им грабне вниманието. Както е случая с „Рицарят Тамплиер“ на Ян Гиу. Или апелирате към хора, които искат да релаксират с книгата в скута си, мислейки си за приятни дестинации и вкусна храна. „Шоколад“, „Една година в прованс“, „101 места за бягство сред природата“ са все такива заглавия, които завладяват с обещанието, че поне въображаемо ще избягате от натоварващото ежедневие.

За децата

заглавие-деца-Самоиздател-платформа-за-създаване-на-книги

Ако пишете книги за по-малките, трябва да помислите какво би се харесало на тях. Перфектен пример за това дава и Виктория Петрова със заглавието на очакваната ѝ книга „Ушка Добродушка – Приказки на Доброто за Деца от 5 до 105“. Тя още от заглавието показва за кого е предназначена.

Други творби за по-малките пък добавят в заглавията си думи, които искрено да ги заинтригуват. Перфектен пример са наръчниците за „Майнкрафт“ – популярна игра сред малки и големи. А за едно дете, което не знае още толкова добре чужди езици, няма по-привлекателно нещо от лесен начин да впечатли съучениците си.

Всички знаем, че малчуганите не харесват особено много учителите си. Тогава каква по-добра книга от „SOS. Нова учителка“. Но знаем какво те харесват – магия и приключения. Именно към това са насочени и детските поредици „Хари Потър“ и Пърси Джаксън“.

Ами другите жанрове?

За феновете на мистерии искате да има намек за това в заглавието. Помислете за „Убийство в Ориент Експрес“ на Агата Кристи и „Жестокият месец“ на Луиз Пени.

заглавие-ориент-експрес-Самоиздател-платформа-за-създаване-на-книги

За тези, които искат любовен трепет, имена, които загатват романтика като „Да се срещнем във Венеция“ или „Лято край брега на светулките“ биха били най-подходящи.

Ако искате читателите Ви да са сигурни, че с книгата Ви ще се прехвърлят в един вълшебен свят, то тогава може да го загатнете с фантастични елементи. „Звезден мрак“ на Йоана Йорданова, „Мъглороден“ и „Сага за войната на разлома“ са все заглавия, които ще пленят очите на фентъзи любителите.

А може би искате да напишете някоя история, свързана с Коледа? Погледнете сами колко много книги съдържат светлия празник в заглавието си и ще видите, че и такива събития са доста често използвани.

Обещайте на читателите си полезна информация за тяхното здраве, за това как да забогатеят или за това как децата им да са по-кротки във времето им за почивка.

Има ли нещо в книгата Ви, което би привлякло вниманието? Помислете как може да се възползвате от това.

Избягвайте клишетата

Споменахме, че това да имате популярна дума в заглавието може да привлече окото на читателите. Но е и нож с две остриета. Ако използвате нещо твърде нашумяло има голям шанс да се изгуби сред мнозинството. 

заглавие-клише-думи-Самоиздател-платформа-за-създаване-на-книги

Друга страна на монетата, която искате да обмислите при прибягването до клишета е, че е много вероятно, колкото и да е оригинална творбата Ви, хората да я виждат като копие на стотиците други книги със сходни имена.

Разтърсете се из книжарниците и вижте кои думи са преизползвани във Вашия жанр. Възможно ли е да ги избегнете?

Разбира се, всяко клише е възможно да бъде извъртяно по интересен начин. Ако намерите подходящ такъв – действайте.   

Нужно ли ви е подзаглавие? 

Често е срещано при нехудожествената литература да видим, че една творба има и подзаглавие. Но защо е така? Като се замислите, всяка книга, независимо от жанра си, трябва да грабва с името си. Затова и за нея също важат по-горните точки. Но понякога, в желанието си да направим едно заглавие дръзко и интересно, то става трудно различимо от такова на художествена книга. Именно и за това е хубаво да има и поздаглавие, което да уточнява съдържанието на творбата. 

Книга с името „Великите загадки“, например, звучи твърде пространна и има възможност хората да бъдат доста озадачени. Но когато прибавим второто заглавие „Древният Египет. Битие от Марс. Загадката Атлантида“ изведнъж грабвате вниманието на тези, които се интересуват именно от тези тематики. 

„Тайната на златното цвете“ звучи повече като някоя детска приказка на пръв поглед. Когато обаче сложим подзаглавието „Китайска книга за живота“, първоначалната ни представата се преобръща. 

„Възходът на Четвъртия райх“ напомня за дистопичен роман. Докато не видим подзаглавието „Тайните общества, които заплашват да завладеят Америка“. И тогава разбираме, че цялото нещо е книга с конспиративни теории.

Как се пишат имена на поредици?

Естествено, не само нехудожествената литература има привилегията да има повече от едно заглавие. Всяка поредица, може да има също по две имена – едно на самата поредица, а друго – на отделните книги. Това се среща изключително много във фентъзи епосите и научната фантастика. Авторът често иска да обедини всичките си книги под едно общо име. Такъв е примерът с поредицата „Последното пророчество“ на Никола Колев. Под това общо заглавие се крият „Кристалите на Гаол’Мор“ и чаканата “Кладенецът на магията”.

фентъзи книга, фентъзи поредица, книги за магия Кристалите на Гаол'мор от Никола Колев в онлайн книжарница с кауза Самоиздател

Джейн Колдфайър е също български автор, чиято поредица “Вселенските повелители”, е образец за типични фентъзи имена, а именно “Щурмът на рептилите”, “Сблъсъкът между звездните дракони” и “Ведригсите. Сияйни паяжини”. 

Друг пример за име на поредица е „Родоначалник на раздора“ от Ангел Христов, чиято първа книга чака своя дебют. А за името на първата книга – очаквайте с нетърпение да разберете. 

Възможно е да искате, обаче, освен да имате обединяващо име на всичките си книги, да създадете и тенденция в заглавията на всяка една. Пример за това е поредицата „Наследството“ от Кристофър Паолини. Той избира заглавието на всяка една от четирите си книги да е една дума. А именно „Ерагон“, „Първородният“, „Бризингър“ и „Наследството“.

заглавие-фентъзи-Самоиздател-платформа-за-създаване-на-книги

И ако се чудите защо поредицата и една от книгите имат едно и също име – това всъщност е стандартна практика. Например, поредицата на Сюзън Колинс, която споменахме по-горе, е кръстена на първата ѝ книга – а именно „Игрите на глада“.

Не искате да имате подзаглавие в поредицата си? Може да направите като Дж.К.Роулинг  и всяка книга да има сходно начало: „Хари Потър и Философският камък“, „Хари Потър и стаята на тайните“ и т.н.

Ако пък пишете разкази и искате да ги поберете в няколко тома – нека това бъде Вашето второ заглавие.

Не прекалявайте със заглавията

Колкото и уточнителна искате да е една книга, недейте да претрупвате корицата с надписи. Колкото повече заглавия имате, толкова повече те ще разсейват от главното Ви. Пример за това е книгата „Забраненият избор за храни“, където четири допълнителни подзаглавия и отделен текст на самата корица, което пречи на читателя да фокусира погледа си на правилното място.

Жанр

Ще е лъжа, ако кажем, че жанра, в който пишете, няма значение. Думите, които стоят на корицата е важно да загатнат какво да очаква читателя. Романтика? Мистерии? Житейски съвети? Разбира се, ако книгата Ви се намира в книжарница, тя ще е предварително категоризирана. Но много самоиздаващи се автори нямат този лукс. Именно за това е важно още от заглавието трябва да загатнете жанра ѝ.

Ще дам следния пример, с измислено заглавие. Автор има за идея страхотно име за криминална си книга: „Прощална целувка“ и е задал на илюстратора да му направи алено червени устни на корицата. Червеният цвят той свързва с кръвта на жертвата, а думата „прощална“ за него трябва да е намек, че това е криминална история. Обаче, някой вижда книгата в интернет, където не може да отлисти да види съдържанието и само по заглавието и корицата може да си помисли, че това е романтичен роман. С такава нагласа е напълно възможно дори книгата Ви да е чудесна, този читател да бъде отблъснат, защото очакванията му не са били оправдани. 

В такива случаи или трябва да плащате отново на илюстратор да Ви скрои нова корица, или, ако вече е поръчана, да измислите по-подходящо заглавие. В случая, за да подчертаем, че фокусът са криминалните събития, можем да сменим името на „Гибелна целувка“ .  

Как да кръстя сборна творба?

Ако пишете разкази или поезия и искате да издадете книга, то тогава има няколко критерия, по които може да именувате творбата си. Възможно е да изберете заглавието на най-харесваната от вас творба за цялостната книга. Или пък да намерите общото между тях и да сложите тематично заглавие. А може и просто да споменете, че творбите Ви са много, по подобие на „Шедьоври на разказа с неочакван край“. 

Обърнете се към Вашите бета-читатели

Ако се колебаете с избора си на заглавие, то тогава винаги е възможно да се обърнете към читателската група, за която пишете. В нашата фейсбук група „Бета читатели и партньори критици“ винаги може да се допитате до мнение, относно Вашата творба. Вижте кое заглавие повече е харесва на публиката. Все пак тя е тази, която ще купува книгата Ви. А за други ползи на това да имате бета-читатели, вижте в статията ни „За Алфа и Бета читателите и тяхната връзка с творбата ви“.

А кои са Вашите любими заглавия и защо? Споделете с нас в коментарите!

Прочетете още:

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  1. […] Чудесна идея е да се допитате до бета-читателите и за самото заглавие. В групата ни във фейсбук Бета-читатели и партньори критици може да направите анкета с няколко опции за заглавие и дори да оставите членовете на групата да дават своите предложения. Може да повторите това упражнение и в други литературни групи. Още полезна и интересна информация за избора на заглавиеможе да откриете в статията: “Как да изберем грабващо заглавие на нашата книга?&#8… […]