За Алфа и Бета читателите и тяхната връзка с творбата ви

Алфа, бета читатели - самоиздател онлайн книжарница и платформа за създаване на книги - как да издам книга информация

Първото произведение на всеки нов автор е като негова рожба – често той обича всичко написано и не може да се раздели дори с една дума от творбата си. Проверена за неточности, правописни и фактологични грешки, творбата изглежда съвършено в очите му. Не му се иска да изтрие дори и една дума от нея, защото всичко е на точното място. Защо тогава да я дава на някого, който ще я развали?

Истината е, че авторът никога няма да бъде достатъчно безпристрастен към собственото си творчество. Въпреки че произведението може да е перфектно написано технически, то може да не предлага убедителна история или да има поредица от слаби моменти. Или пък в него да има прекалено честа смяна на гледната точка. 

Алфа и бета читателите са онези хора, които внимателно ще издърпат авторите към земята с цел перфектната им история да стане още по-перфектна. 

Бета-читателите са важен момент в процеса на самоиздаване на вашата книга. Ако искате да издадете книгата си, но бюджетът ви за това е наистина ограничен, може да ви се стори добра идея вместо услугите на професионален редактор, да привлечете алфа и бета читатели, които да дадат мнение за творбата ви. В идеалния вариант, ще изпратите ръкописа си на бета читатели след самостоятелно редактиране, но преди да го изпратите на професионален редактор. 

Алфа или Бета? Каква е разликата?

Алфа читателите са хората, които четат и дават мнение за суровия вариант на един ръкопис. Те са едни от първите ви читатели, малко след като произведението е излязло от главата ви и се е разположило на белия лист. Това са хора, които могат да ви дадат някаква честна (но мила) обратна връзка и които могат да ви помогнат да направите важна стъпка към полирането на вашия ръкопис. Най-често можете да намерите алфа читатели сред вашите роднини и близки приятели. Това ще бъдат хора, които ще могат да понесат суровия вид на творбата ви. Имайте предвид, че не всеки може да остане безпристрастен към повтарящите се моменти, граматичните проблеми, правописните грешки и несъответствията в писането ви. 

Бета читателите са хората, към които ще се обърнете, след като сте изгладили почти всички забележки на алфа читателите. 

Ето четири вида хора, които трябва да търсите за бета читатели:

 • Хората, които обичат да четат – Намерете хора, които четат много. Те развиват способността да откриват доброто писане и са се научили да посочват лошите, неточни моменти. Те ще могат да говорят за вашето произведение по много ясен начин.
 • Автори – Намерете хора, които са писали книги, блогове или статии. Авторът ще подходи към писането по различен начин от читателя. Предизвикателството тук е, че понякога авторите започват да мислят по-силно за себе си, отколкото би трябвало, и като такива могат да критикуват писането ви просто защото не харесват вашия стил или просто защото не са го написали те. Това може да се окаже предизвикателство, но се опитайте да го преодолеете. Отсейте хубавите неща, които те ще споделят с вас. Един автор ще ви даде обратна връзка, която е различна от читателя, защото той (понякога) разбира от занаята. Но преди всичко се уверете, че авторите, с които работите, могат да пишат добре. 
 • Честни хора – Намерете хора, които ще бъдат честни с вас.
 • Хората от вашата целева група – Не трябва да се ограничавате само с хора от вашата целева група. Но въпреки това намерете  хора, които да бъдат алфа и бета читатели, които са „като“ вида хора, за които пишете. Все пак е по-добре да имате обратна връзка от човек, който е любител на жанра, в който пишете. 

Колко бета читатели са ви необходими?

Тук няма универсален отговор. Може да имате пет или шест бета читатели или може да имате няколко десетки. “Колкото повече, толкова повече”, както е казал Мечо Пух. Но все пак не забравяйте и поговорката за многото баби и хилавото дете.

Прогнозите са, че някои от бета читателите, които се ангажират да прочетат вашия ръкопис, всъщност няма да го завършат. За да сте сигурни, че не губите време с такива, които няма да започнат изобщо с четенето, или такива, които ще го оставят до половината, се нуждаете от различни бета читатели.

Друга причина да намерите повече от един бета читател, е по-точното мнение на вашата идеална аудитория. Ако разчитате само на отзивите на един читател, ще бъде трудно да разграничите, кое от изказаното е тяхното лично мнение и кои са общите проблеми и слаби моменти в историята. Ако обаче имате единадесет различни читатели и девет от тях се връщат със същата обратна връзка, вие свеждате до минимум догадките.

Говорейки за числа, някои писатели предпочитат да имат нечетен брой читатели. Теоретично е възможно да има десет бета читателя, пет от които да казват „Направете това“, а останалите пет да казват „Направете онова“. За да не се случи равенство, изберете нечетно число. Кога е време за бета читателите?

Ето как би трябвало да върви създаването на вашия шедьовър в идеалния вариант:

1. Напишете първата чернова на вашата книга;

2. Споделете с алфа читатели;

3. Преразгледайте историята (т.е. напишете втората чернова);

4. Редактирайте завършената си история за механични грешки (печатни грешки, граматични и т.н.) поне няколко пъти;

5. Споделете ръкописа си с бета читатели;

6. Включете обратна връзка и направете редакциите, с които сте съгласни;

7. Изпратете ръкописа си на професионален редактор за редакция на развитието на действието;

8. Изпратете своя преработен ръкопис за цялостна редакция;

9. Попълнете ръкописа;

10. Самопубликувайте или издайте чрез издателство.

Трябва ли да се плаща на бета читателите?

Повечето бета читатели не желаят заплащане за услугите си. Трябва обаче да изпратите на вашите бета читатели безплатно копие на вашата завършена книга, независимо дали е под формата на хартиен носител или електронен вариант. Също така е хубав жест да подпишете книгата. Ако искате да обявите безкрайната си благодарност, можете също да изброите имената на бета читателите в секцията „Благодарности“ на вашата книга.

Къде да намерите Бета читатели в България?

Понятието Бета читател все още е ново и непознато по нашите земи. Донякъде това е така, заради страха от плагиатство. Благодарение на интервюто с адвокат Мандажиева на тема авторски права (Будна вечер с книга и вино – 21.06.2020), стана ясно, че да бъде открадната една идея не е толкова лесно. А една общност, в която авторът може да получи обратна връзка за творбата си от гледна точка на читателя, още преди да е издал произведението си, би била в помощ на всички ни. В групата “Бета читатели и партньори критици” във фейсбук всеки има възможност да намери своите бета читатели. Може да намерите бета-читатели и в Самоиздател и да им пишете директно съобщение през платформата. За целта е необходимо да имате създаден профил или да регистрирате такъв .

Кога не трябва да се работи с бета читатели?

Бета читателите са почти винаги в полза на авторите. Ако обаче пишете определени жанрове, бета читателят може да не ви бъде от полза, дори и да иска. Например, ако пишете научнофантастичен роман, който се занимава с квантова физика, може да се нуждаете от помощ от експерт по темата.

Или, ако пишете историческа книга, може да е по-добре да изберете обстойно да проверите фактите, вместо да я дадете на бета читател. Поради чувствителната и трудоемка работа, подобни книги с факти в тях обикновено се предоставят на професионални редактори, които са платени.

Друга причина да се откажете от бета читателите е, ако в кратък срок искате да публикувате книгата си. В този случай помислете само за работа с професионален редактор, който може да предостави както разработка, така и изчерпателна редакция в рамките на съгласувано време.

No ratings yet.

Прочетете още:

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 1. isthinasu79, [url= ]икра из обжаренных кабачков рецепт [/url]
  Ищу взрослого мужчину, мне 18 лет. [url= ]Вот фотки [/url]
  Автор, а Вы в каком городе живете если не секрет?
  Леокадия, Интересное мнение

   5/5