Печат на книга в България – цялата информация на едно място

печат на книга в България - самоиздател блог

В поредицата литературни събития Будна Вечер с Книга и Вино ще разберем всичко за печата на книга в България от Ралица Сярова. Ралица Сярова е дългогодишен консултант в сферата на печата. В поредната Будна вечер с книга и вино с нея ще си говорим за всичко, което трябва да знаете, когато стане време да отпечатате вашето творение. – Колко струва и от какво зависи

  • Избор на корица
  • Избор на формат
  • Избор на Хартия
  • Допълнителни аксесоари
  • Срокове на изпълнение и още….

Ако имате допълнителни въпроси моля задайте ги в коментар под публикацията. Ако желаете да получите оферта за печат, пишете ни на contact {@} samoizdatel . com


Ако ви интересуват и другите стъпки в самоиздаването на книга е добре да прочетете детайлния ни наръчник: Как да издам книга сам стъпка по стъпка.


Виктория Петрова: За мен е удоволствие да си говорим тази вечер за предизвикателството “Печат на книга”. Знам, че много от вас си задават въпроса: Какво следва след като книгата е готова за печат? С Ралица Сярова ще се постараем да отговорим изчерпателно на този и съпътстващите го въпроси. Здравей, Ралица!

Ралица Сярова: Здравей, Вики! Благодаря ти за тази възможност. За мен е огромно удоволствие да дам информация на хората, които са сбъднали своите мечти да напишат книгата си. Да знаят как стоят нещата от физическия процес. И как тази виртуални книга, която те виждат на един екран, се превръща в предмет, който краси библиотеки и домове. И най-вече сърцата на хората, които стоят зад целия този труд чисто физически на хартиен носител.

Виктория Петрова: Може би най-често задавания въпрос, когато стане време за печат на книга е: “Колко струва?” И после следва най-голямото разочарование, когато чуят отговор: “Зависи”. Ще те помоля да започнем от там – от какво зависи? Защо не е толкова проста работа да се отговори на този въпрос: “Колко струва?” И с какви фактори и параметри хората трябва да са наясно, преди да започнат да търсят отговор.

Ралица Сярова: Нека да кажа малко повече за себе си. Аз работя в печатница от 8 години. Ние работим главно с френски, швейцарски и белгийски пазар. Също така разработваме пазар в САЩ, Гермаия, и разбира се – България. От какво зависи цената на една книга? Зависи от това дали я печатате на офсетов печат или на дигитален печат. Зависи също от бройката, от цветността и типа на книгата, която искате да направите.

Най-добрият съвет, който мога да дам на всеки човек, тръгнал по пътя на самоиздаването, е да си определи бюджет.

Когато отиде при който и да е печатар, да му каже: “Аз съм си определил такъв бюджет. Очаквам да получа цена на единична бройка толкова и толкова. Какво бихте ме посъветвали?”. На нас, хората от колегията, целта ни е да направим продукта, който ще ви очарова. А не да тръгнем да ви слагаме всевъзможни екстри. Ако искате може да направите една най-обикновена черна лепена книжка с меки корици и ламинат гланц. Или да направите една цветна книга с твърди корици, с пълноцветен печат, със селективен лак-гланц. Ясно е че, първият вариант излиза по-евтино като цена. Продукцията е съвсем различна. 

Виктория Петрова: До колко цената ще зависи от обема на книгата? Или това не е фактор?

Ралица Сярова: За цената на една книга има значение и броят страници, и хартията, на която се печата. А също и формата, в който се печата. По-често се правят книги в стандартен, портретен формат. Книгите, които са в албумен формат, винаги са по-скъпи. Това е простичко правило. Книгите се печатат на огромни листи, които се сгъват по определен начин.

Колкото повече страници могат да се съберат в големия лист, толкова по-икономично е за вас.

Книгата с меки корици преминава през различни процеси – шиене, лепене и т.н. Най-накрая тя минава на една машина, която я обрязва. Тази машина се нарича тристранен нож, обрязва я и така се получава книгата. Има различни формати. Всичко, което се доближава до формат А5 и А4, са формати, които са оптимизирани за печат. Формат А4 е по-скъп от формат А5. Това е логично. Колкото е по-голямо, толкова е по-скъпо. Например, ако решите да направите книга във формат 18х24 см, тя ще ви излезе по-скъпо отколкото, ако я направите в оптимизирания формат 16х24 см. Във вторият формат чисто технически се събират повече страници в брой печатни листи. Най-оптимално е, когато се печата така, че на големите листи не остават изрезки и празни полета. Така  няма много продукция, която се изхвърля.

Виктория Петрова: Да, това е още един бонус, освен че е по-евтино. 

Ралица Сярова: Следващото нещо, което оскъпява продукцията при печата на книга, са екстрите. Ако книгата е зашита, това ѝ вдига цената. Ако книгата има т.нар. подгъвни крила – това също увеличава цената ѝ в сравниние с друга книга без подгъвни крила и само е лепена. Колкото повече екстри искате в една книга, толкова повече се увеличава цената ѝ.

За сметка на това екстрите на книгата правят корицата изключително привлекателна. Например ако на предната корица се използва селективен лак-гланц, той създава лек бляскав ефект. Друг привлекателен ефект би могъл да бъде печат със златно фолио. Тук зависи какво вие търсите като ефект.

Виктория Петрова: От гледна точка на цена-качество, кой би бил оптималния вариант за избор на корица и за завършване на самия продукт?

Ралица Сярова: Относно корицата – ако си изберете да я направите със стандартен еднохромов картон от 250 гр. или двустранно хромов картон от 300 гр, това би направило цената добра и нормална. И разбира се, има значение дали корицата е отпечатана само едностранно или и от двете страни.

Какво означава едностранно отпечатана корица? Това означава, че от вътрешната страна е бяло. Обикновено цветовете на кориците са по скалата CMYK. Ако добавите цветове по скалата на Пантон, това ще увеличи цената. Ще обясня подробно. Когато видите една пълноцветна снимка, стойностите на цветовете са по скалата CMYK. Това са комбинации, от които се правят цветовете при печат. Това е по-добрия вариант, отколкото ако си направите четири цвята и решите да си закупите пантонски готови цветове. Има цветове по Пантон, които са готови, фиксирани цветове. Ако решите да си добавите и тях като екстри, това оскъпява продукта. 

Виктория Петрова: А при избора на CMYK има ли вариация между цвета в първоначалния дизайн и цвета след принтирането?

Ралица Сярова: По принцип, това което виждаме на екрана и това, които излиза при печата на книга, е доста различно.

Представете си, ако видите един файл на 20 различни екрана, вие ще го видите в 20 различни цвята. Затова в печатниците има сертифицирани професионални принтери.

На тях се правят дигитални проби на кориците. На тези проби има ска̀ла и се виждат какви стойности са зададени за заложените цветове. Когато това нещо мине на големите машини, тези ска̀ли се наблюдават. Според сертификата, който е наложен в печатницата, нещата се следят и се получават. Може да се случи някой да каже: “Моето зелено защо е по-скоро жълто, а не е толкова зелено, колкото искам?”. Фактически един печатар работи с това, което му се дава като файл. Ние не пипаме файловете на клиентите. Те ги одобряват в електронен вариант.

Каквото са ни забъркали вашите дизайнери, това печатаме реално.

За да се предпазят кориците, върху тях се слагат ламинати. Те могат да бъдат мат, гланц или софт-тъч. Има различни видове ламинат. Обикновено ламинатите също допълнително потъмняват корицата. Но когато сте в ситуация, в която това е вашата ежедневна работа, всеки един печатар ще се справи с това да ви изкара хубава корица за вашата книга.

Едно от най-важните неща за печат на книга е корицата.

Виктория Петрова: Като заговори за ламинати… можеш ли да ни посъветваш и как да си изберем такова покритие? Каква е разликата между тях? Зависи ли качеството от избора на ламинат? Евентуално ако ефектът е различен?

Ралица Сярова: Например, това е лично мое усещане, на чисто черни корици, които са с плътен черен фон, е препоръчително да си сложите ламинат софт-тъч. Това е много подходящ ламинат за такъв тип корици, защото изглежда много добре. Останалите ламинати са въпрос на избор.

Ваше предпочитание е дали ще си вземете ламинат мат или гланц.

Зависи дали искате корицата ви да е стандартна матова или искате да има ефект с блясък. Това зависи от желанието на клиента и неговите лични предпочитания.  

Виктория Петрова: За качеството има ли значение?

Ралица Сярова: Качеството на ламината е едно и също като изпълнение. Ако искате да имате изпълнение на ефект селективен гланц например, ламината задължително ви е мат, за да може гланца да се открои. Няма как да се случи да имате гланцова корица, на която да имате селективен лак-гланц и той да изпъква. Гланц върху гланц – това няма как да се случи като изработка.  

Виктория Петрова: Да поговорим малко за видовете печат на книга. Ти спомена, че съществуват дигитален и офсетов печат и едното е по-скъпо от другото. Може ли да обясниш в какво точно се изразява разликата? Кога дигиталния печат е по-приемлив от другия? Кога избираме дигитален и кога офсетов печат?  

Ралица Сярова:

Ако искате да си направите печат на книга от 100 бройки, ще си я направите на дигитален печат. Ако искате да си направите 1000 бройки от нея, ще я направите на офсетов печат.

Принципът на офсетовия печат е, че колкото повече вдигате тиража, толкова по-евтина ви излиза единичната бройка. В офсетовия печат имате фиксирани разходи. За да е рентабилно, трябва да започнете от минимум 600 бройки и от там нагоре да започне да ви пада цената на единичната бройка. По принцип от 50 до 500 книжки, обикновено се прави на дигитален печат.

Виктория Петрова: Това е валидно, когато книгите са черно-бели. А когато са цветни?

Ралица Сярова: Когато книгите са цветни, нещата стоят малко по-различно. Тук от значение са форматите на книгите. Не всички формати влизат в дигиталните машини. Самите машини имат ограничения в своите формати.

За да има смисъл да направите една цветна книга на офсетов печат, най-добре си предвидете едни 300 бройки.

Така ще ви излезе изгодно единичната бройка. Всъщност, това което търсите като цена, е цената на единичната бройка. По принцип хората имат разпределен бюджет. Бюджет за предпечатна подготовка, бюджет за печат, за маркетинг и разпространение и т.н. Аз работя основно с френски пазар. В България пътят на самоиздаването сякаш тепърва се прокарва. Аз много се радвам на вашата платформа Самоиздател и това, което се постига тук. Във Франция това се е случило отдавна. Аз отговарям на външни запитвания в нашата фирма.

При мен идват хора, които си нямат абсолютно никакво понятие от печат, но са решили да направят примерно своя албум. Или някой артист иска да направи красив каталог за своя експозиция в галерия.

Тези хора смело вървят напред, защото знаят, че нещата се случват по един или по друг начин. При който и печатар да отидете, винаги ще намерите отклик. Той ще ви обясни какви хартии да си изберете. Разбира се, ще ви попита и какви са вашите очаквания. Разумно е да си печатате цветните книги на хромова хартия или на офсетова хартия.

Ако търсите арт-ефект, може да я направите на т.нар. обемни хартии.

Но там нещата са по-специфични и резултатите в цветовете не са такива, каквито ги очаквате. На обемна хартия цветовете най-много се разминават с това, което виждате на екран. Обемната хартия попива и повече мастило. На мен ми се беше случило един клиент да ми каже: “Ама книгата ми мирише много странно!”. А това е от мастилото, което е попило. Разбира се, след известно време мастилото спира да мирише. Това беше едно от най-смешните неща, които ми се е случвало да чуя като коментар за печат на книга. Главно работя с едни много доволни хора. Удоволствието е много голямо – да видиш как хората си сбъдват мечтите. И ти си част от това.

Виктория Петрова: Като заговорихме за хартия, нека да обясним и малко повече за нея. 

Ралица Сярова: Хартиите биват хромови и нехромови. Хромовата хартия е като хартията на списание. Тя е гладка. Другата хартия е нехромова. Тя се дели на обемна и офсетова. Какво означава хартията да е обемна – означава, че когато съберете листите един върху друг, книгата ви изглежда по-дебела. Обяснявам го така по достъпен начин, за да е разбираемо за всички. Когато хартията ви е офсетова, гръбчето на книгата е по-малко. Така книгата е по-тънка. Плюс, че ако книгата е зашита концево, конците допълнително повдигат обема на гръбчето.

Така ако сравним две книги с приблизително еднакъв брой страници, напечатаната на обемна хартия и допълнително зашита концево книга, ще изглежда по-дебела от лепена книга, напечатана на офсетова хартия.

Виктория Петрова: А също и самите листи са по-плътни. От там идва разликата, най-вероятно?

Ралица Сярова: По принцип в нашите книжарници, черно-белите книгите, които виждате, масово са или на офсетова хартия от 90 гр или на обемна хартия от 80 гр.

Обемната хартия може да бъде нюансирана. Тя може да е или бяла, или кремава, или сивкава.

При нея има възможности за цветове. Офсетовата хартия е генерално бяла. Офсетовата хартия е хартията, която излиза от вашия принтер, само че това което излиза от вашия принтер, е в 80 гр.

Виктория Петрова: За илюстровани книги, например за детски книжки, каква хартия би била по-подходяща?

Ралица Сярова: За детските книжки много зависи от дебелината на книжката. Когато сме в ситуация с книга, коята е солидно дебела, може да си позволите да използвате хартия от 115 грамов хром – 115 гр., 130 гр. или 150 гр. Ако сте с тънка  детска книжка с твърди корици, е добре да минете в хартия, която е в 170 гр. Децата, както знаете, доста мачкат книжките. Освен, че ги мачкат, чисто технически трябва да направите съответната дебелина на гръбчето, за да може книжката да ви се получи с твърди корици.

Виктория Петрова: Сега още един много важен въпрос. Колко време всъщност отнема отпечатването на един тираж. Зависи ли това от обема на тиража? От какво зависи срокът?

Ралица Сярова: Производственият срок е нещо, което най-много обичам. Забелязала съм, че хората използват едно много дълго време да си приготвят книгата. В един момент искат тя, като с магическа пръчка, да стане много бързо. Чакат до последно.

Моят съвет е, когато ще минете по този път за първи път, дайте си повечко време да имате за срок на производство. Предвидете си грубо един месец.

Ще ви кажа защо. Когато сте нови в тази част, е много вероятно това да ви отнеме повече време. Първо докато се стиковате със самия печатар, докато си обработите файловете, докато си решите как да се случат нещата. Интересът на всяка една печатница е по най-бързия начин да ви приключи поръчката и да преминава към следващата. Работата си тече, това е един непрестанен процес. Чисто технически, естествено, че зависи от тиража. Ако ще правите 100 книжки, това отнема много по-малко техническо време, отколкото да направите 1000 книжки. Но има огромно значение каква е натовареността в печатницата.  

Виктория Петрова: Има ли по-натоварени периоди? 

Ралица Сярова:

Най-лежерния период за печат на книга е юли месец.

Тогава може да получите доста добри срокове за производство. Сега в момента /месец октомври – бел. на интервюиращия/ е един от най-натоварените периоди в печатниците. От средата на август до средата на декември е изключително натоварено във всички печатници. Другият период, който е доста натоварен, е от средата на февруари до към края на юни месец. Разбира се, за една дигитална книга в 100 бр, може да ви се изпълни поръчката, от момента, в който сте си валидирали файловете, в рамките на 5 работни дни. Т.е. тази книга може да ви бъде направена за 5 работни дни. Говоря за стандартна книга с един обикновен ламинат и един черен печат. Но това пак зависи колко е натоварена печатницата в съответния период. 

Виктория Петрова: Предлагам да поговорим и за допълнителните аксесоари. Те могат допълнително да оскъпят поръчката, но и да придадат някакъв по-уникален завършек на книгата като продукт. Ти спомена, че може да се изработят кутии за поредици примерно. Можеш ли да ни кажеш повече за това? 

Ралица Сярова: Да, когато сте решили да издадете една поредица в два тома, тя би изглеждала много добре в един футляр от картон, в който да се приберат двете книги заедно.

И съответно после книгите да бъдат фолирани и така да се предлагат в търговската мрежа. Първо, човек остава доволен, че си купува две книги наведнъж, и второ, това е много практично, когато искате да си ги подредите на лавицата. Може да си направите подобна кутия с мукава. Това е вече още по-скъпо. Най-добрият вариант е да си направите обикновен футляр от обикновен хром от около 350 гр. като дебелина. Така става една много прилична кутия за книги. Горе-долу изглежда като едновремешните картонени кутии, в които се слагаха видео-касети. На това прилича като изработка. Много красиво и приятно. 

Виктория Петрова: Друго, което може да се направи, са разделители за книжките. Те колко скъпо излизат, скъпи ли са въобще. Могат ли да се ползват изрезки – остатъци от големите листи или трябва наново специално те да се напечатат?

Ралица Сярова:

По принцип разделителите се правят на същата хартия, на която се прави корицата, когато правим продукт от мека корица.

Просто самият печатар си предвижда повече листи за печат, за да успее да ги събере и да се случат. И те са ламинирани със същия ламинат, с който е ламинирана корицата – когато става въпрос за книга с меки корици. И ако не желаете тези разделители да ви бъдат вложени в книгите, което означава някой ръчно да ви прибира разделителите в книгите, това няма да ви оскъпи кой знае колко много цялата поръчка.

За сметка на това е много приятно, защото хората се радват да получат книжката със съответния разделител.

Понякога хората си поръчват и стикери заедно с книгите. Стикери с обемен лак, които те сами си залепят, за да си направят някаква тяхна промоция. Като цяло, най-стандартното нещо, което се използва, това са разделителите.

Книгите с твърди корици, особено когато са с платно, обикновено имат суб-обложка – т.нар. жакет.

Това представлява един голям лист, който е като облекло, напечатан е. Слага се отгоре върху самата твърда корица. Това предпазва книгата ви отвътре още повече и изглежда много добре. 

Виктория Петрова: Това оскъпява ли допълнително?

Ралица Сярова: Вие много обичате да задавате въпроси за пари 🙂 В крайна сметка всичко върви до бюджет. Най-много зависи каква ви е крайната цел, какво искате да постигнете. В крайна сметка всеки човек си определя своята корична цена. И си определя какъв бюджет си предвижда за цялата тази услуга – да си направи книгата на хартиен носител.

Най-важното е човек да я направи. Да бъде смел и да я направи.

Не да обиколи 15 печатници и накрая да каже: “Ами аз никъде не намерих своето щастие като консултации.” Най-важното е наистина да се реши и да направи книгата. 

Виктория Петрова: Ако може да обобщим и с това да завършим този разговор. Едно обобщение на това – една стандартна поръчка за печат на книга какво представлява като формат, вид страница, избор на корица. Коя е най- стандартната комбинация, която се печата?

Ралица Сярова: За черно-бели книги възможно най-стандартното нещо, което съществува, е книга с мека корица, която е с лепено гръбче, чиято корица е отпечатана едностранно, а не двустранно. И печата на книгата вътре е чисто черен, без всякакви картинки. Това е възможно най-стандартната книга, която може да съществува. Тя е и в портретен формат. Добре е формата да се доближава до А5. Или ако искате да ви е малко по-голяма книжката, да не надвишава формат 160х240, за да ви излезе икономично.

Стандартни черни книги във формат А4, освен ако не е някакъв учебник, не се правят, когато говорим за роман например. За цветните книги стандарт също съществува. Стандарт с меки корици. Може да е или шита, или лепена-пур. Лепенето-пур се прави с по-силно лепило за хромовите хартии. Това е другият стандарт на цветна книга на хромова хартия. Хром, който е поне 115 гр, да не кажа 130 гр, че и повече, за да не прозира картинката на другата страница. Такава книга може да бъде или лепена-пур, или шита. Ако имате картинки, които са на двойни страници, да за съвпаднат, книгата трябва или да бъде залепена-пур, или за бъде зашита. Защото ако е само лепена, ще се погълне част от изображението и няма да стои красиво. 

Виктория Петрова: Много ти благодаря за този изчерпателен разговор. Аз мисля, че ще бъде много полезен. Ако имате някакви въпроси, моля да ги оставите в коментар и Ралица ще ви отговори при първа възможност.

Ралица Сярова: И аз ви благодаря за този разговор. Успех на всички, които са тръгнали да сбъдват своите мечти. Да ги държат после в ръцете си. Усещането е невероятно!

Виктория Петрова: Така е. Успех пожелавам и аз!


Още полезни интервюта може да намерите ако последвате каналът ни в youtube.

Прочетете още:

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *