Първи стъпки в маркетинга на книга с Боряна Пейчева и Виктория Петрова.

първи стъпки в маркетинга на книга с боряна пейчева и виктория петрова - самоиздател блог - как да продам книга - онлайн книжарница с кауза

Следва разговорът ни с Боряна Пейчевана тема маркетинг и книги. Боряна е маркетинг специалист с над 15 години опит в различни сфери. В момента е маркетинг директор в голяма технологична компания. Извън работа, добротворства в различни направления -ментор на ученици, подпомагане на деца от уязвими групи, консултиране на стартиращи компании.

Ако не чуете отговор на своите въпроси или има нещо неясно за вас от разговора, може да питате в коментар под тази публикация. Аз и Боряна ще сме на разположение да отговорим в рамките на нашите компетенции. 

През следващите минути ще си говорим за:

👉 Кога и как трябва да започне маркетинга на една книга

👉 Как и кои социални мрежи да използваме

👉 Срамно ли е един творец да продава себе си

и още…


Здравей, Боряна, благодаря ти, че прие поканата ни да участваш в “Будна вечер с книга и вино” и сега с теб ще обсъдим първите стъпки в маркетинга на една новоиздадена книга. Нека да започнем с това: Кое е първото нещо, което един автор трябва да направи в тази насока?

Здравей, Вики. И аз от своя страна, благодаря за поканата! Изключително удоволствие за  мен е да съм сред такива будни и вдъхновени хора! Здравейте на всички, които са с нас тази вечер. 

Първото нещо, с което аз си мисля, че всеки автор трябва да започне е изграждането на собствен бранд. Както с всеки един продукт, който измисляме, реализираме, искаме да пуснем на пазара: ние мислим, какво да има, какво да бъде, как да е опаковано, как да изглежда, как да звучи… По същия начин и един автор, той сам за себе си е продукт, който трябва да бъде позициониран, опакован и реално – продаден на читателя, в този случай.

Това срамно ли е? 

Не! В никакъв случай! Ако искаме да бъдем автори и да живеем от това, най-грубо казано, ние трябва да се продаваме. И не, не е срамно. Всъщност, това трябва да е основната цел на всеки автор, защото… ние може да пишем много хубава поезия, да създаваме страхотни криминални разкази, но… ако те не достигат до читателите, които да ги оценяват, то… няма да има много смисъл в това, което правим. Така че, не, не е срамно! Още докато пишем книгата, това трябва да ни е основна мисъл в главата: 

Кой ще чете? 

Как ще достигнем до него? 

Как да се позиционираме ние самите в пространството, така че този човек, на който ще е интересно нашето творчество, да може да стигне до нас и наистина да получи стойност, от това което чете.

Това няма как да стане, без да изградим така наречения личен, собствен бранд. 

Може би да започнем оттам? Да обясним какво точно представлява личният бранд? Думата е чуждица, и, може би, непонятна на някои от слушателите.

Да. Една чуждица, която наистина се налага все повече в нашия език и, която ние, маркетолозите, използваме ежедневно. Личният бранд, най-общо казано, е как ние се представяме в обществото. Как хората ни възприемат? Как ние искаме хората да ни възприемат?  И това, което ние маркетолозите правим и, което, всеки автор, аз вярвам, който умее да борави много добре с думите, може да направи сам за себе си, е да започне да работи за едно такова свое представяне. Казвам да започне да работи, защото изграждането на бранд е един дълъг процес. Не става да напишем: “Аз съм Боряна. На 30 години. От Стара Загора. И много добре правя реклама.” Това няма да е достатъчно, защото има още много Боряни, на 30 години, най-вероятно, също в Стара Загора, които могат да правят реклама. Трябва да измисля нещо, което да е отличително, което да отличава мен от всички останали, така че хората да предпочетат мен. Да изберат да прочетат моята стихосбирка, в случай че пиша стихове, от всички останали. И моят съвет е, да се започне още по време на писане на творбата, с мисъл за позиционирането ни пред публиката. 

Трябва да се мисли за много неща покрай това позициониране, бих посъветвала авторите да започнат с решение за името, с което ще се представят: дали ще използват своето име; някакъв псевдоним, с кое име ще се представят, това е нещо, което трябва да решат в самото начало. Съветът ми е да е нещо разпознаваемо и нещо запомнящо се. Защото, без да обиждам никой, пр. Георги Иванов е име, което хората е по-малко вероятно да запомнят ако го наложим примерно до Георги Памуков. Това ми хрумва в момента. Има реален автор, мой приятел, който се казва Николай Николов. В детството му го наричали Козя и той пр. се представя като Николай Николов – Козя. Така подписва книгите си. Така се пише на книгите си. Така че името е важно. Предлагам всички автори, които стартират своята кариера и искат наистина да бъдат разпознаваеми на пазара, е да мислят и как ще се казват, като първа точка от изграждането на личния бранд.

Има още няколко неща, които, според мен, са важни в изграждането на личен бранд, а именно – съставянето на собствен сайт. Създаването на сайт в наши дни е изключително лесно, за всеки. Буквално децата в училище, в пети-шести клас, получават задачи по информационни технологии, да правят сайтове. Това не трябва да плаши никой автор. Който не разбира нищо от тази сфера, също може да е спокоен, тъй като нещата са направени лесно, за да стават бързо, дори и без специфични познания.

Вики, ти спомена, че и Самоиздател ще предлага възможност, във връзка със създаването на сайтове.

Да, определено има доста възможности, лесни за ползване. Ще спомена и за Самоиздател, разбира се. Но преди това ще посоча и две други възможности, които авторите може да използват и са сравнително лесни: WordPress и Wix (една платформа, която аз лично, не предпочитам.) Създаването на сайт в WordPress сравнително  лесно. Може би, повечето хора ще имат нужда от помощ с първоначалната настройка, но в последствие, публикуването на съдържание и организацията на съдържанието е много лесно. И наистина, и деца могат да го правят, след като им се покаже веднъж, как това става.

Разбира се, този вариант предполага, да се предвидят първоначални разходи: за хостинг, за име на сайта, за елементарна поддръжка и прочие. Друга алтернатива за създаване на личен сайт предлагана от Самоиздател е всеки автор да създаде своя лична страница на сайта, където да публикува свои творби. Включително и в блога на Самоиздател.

Важно е авторът, докато пише книгата си, да не се фокусира единствено и само върху писането на книгата, а да се впуска и в други начинания: пр. писане на статии; писане на кратки истории, които са тематично свързани с книгата му. Пр. Ако даден автор пише исторически роман, може да създава паралелно и статии, които да споделя с аудиторията – чрез личния си сайт, блога на Самоиздател или чрез своя страница във ФБ.

Точно така. Това е много важно. И правейки паралел със собствения бранд, той включва създаване на съдържание. А кой е по-добре да създава съдържание, ако не писателите! Аз вярвам, че абсолютно всеки писател може да създава ценно съдържание, което да публикува в собствения сайт, собствения си блог, който може да е част от сайта или в блога на Самоиздател. Препоръчвам горещо да се “блогва”, тоест, да се пишат статии и на други сайтове. Спомена ФБ, да, социалните мрежи са важни и заедно с мисълта за собствен сайт, важно е да се мисли и за разработката на присъствие поне във ФБ. Фейсбук с всичките си позитиви и негативи, (за някои, най-вероятно, повече с негативи), трябва да приемем като основния канал за разпространение, реклама и популяризиране на нашето творчество. Това е идеалното място да се срещнем с нашата публика. Според мен е задължително за всеки автор да си направи ФБ страница и да помества своето собствено виждане и да споделя информация свързана с темата на книга още по време на самото й писане. Така че да се създава ангажираност и очакване, вълнение относно това, което създаваме. Авторите може да споделят информация докъде са стигнали; или откъси от написаното, което би било много интересно.

Да, тук може би, е добре да вметна, че да продаваме не значи да го правим като викачи на пазара или продавачи на краставици: “Имам краставици. Купете си краставици. Имам книга. Купете си книга. Книгата ми е с 10 лв. по-евтина.” – това, не само, че не е задължително да го правим. Това не се препоръчва да се прави. За който и да е продукт. Моля Ви не го правете. 

Да, аз съм напълно съгласна с теб. Особено в сферата на авторите. Те пак продават, но стойността, от това, което читателят ще получи, нещото, което ще им помогне или ще ги вдъхнови. Целим да продаваме стойността. И аз мисля, че всички автори могат да се справят добре с това, боравейки с думи.

Точно така. Фейсбук дава възможност за подобен досег с публиката. Като освен личната страничка, която може да се направи, ФБ дава възможност и за създаване на Група с фенове. А самият личен профил също може да бъде много полезен; дори, особено в началото и да представя кои сме ние и какво правим; с препратка към уеб сайт или профил в Самоиздател. Общуването с читателите е добре да се насочи към група или да се извършва през личния профил. Защото, моите наблюдения поне сочат, че така по-бързо се достига до нова аудитория. Два са основните фактори за успеваемост: честотата на публикациите и ангажираността на аудиторията към статиите. Тук може д акажем, че стратегията на Мечо Пух е това: “Колкото повече, толкова повече!”

Точно така. Ние, маркетолозите, следим ангажираността, която се увеличава правопропорционално на броя стойностни публикации с разнородно съдържание. За мен, Фейсбук е един от задължителните канали за маркетиране, за всеки автор. Аз го възприемам като задължителен канал: тъй като е най-бързото, евтино и понякога, безплатно средство за достигане до много широка аудитория. Има изключително много групи, в които може да се сме активни: да се включваме, да коментираме, да публикуваме. Така че, задължителна част за изграждането на бранд и нашия личен път за популяризиране и достигане на аудитория.

Ще спомена и едно незадължително място за присъствие – Инстаграм. През последните години Инстаграм набира по-голяма популярност в България и все повече хора предпочитам да присъстват там, а не във ФБ. Може би, защото съдържанието във ФБ понякога може да не е приятно или насочено към нас като аудитория и това отблъсква. Моят съвет е да се използва и Инстаграм, като част от изграждане на нашия бранд. Хубаво е да не пренебрегваме този канал, въпреки че не е толкова задължителен като Фейсбук. Нека да имаме и там снимки с откъси, мисли, цитати. Там всичко трябва да бъде оформено визуално. Авторите може да пускат stories-та. Предимството е, че там аудиторията може да се запознава визуално с авторите, да се запознава с техния цвят, с процеса на писане. На мен примерно, би ми било много интересно да виждам процеса на писане на една книга. Как се създава една книга? В процеса на писане.

Да, това би било интересно. Аз бих допълнила за съдържанието, което се публикува освен цитати и откъси, добре е да мислим и в насока какво би провокирало дискусия. Колкото повече хората коментират, толкова повече хора ще видят публикацията. И както във физическия свят, така и в интернет, дискусии се пораждат от нещо, което е провокативно, нещо, което е изумително или от смислен въпрос. Така че, според мен, важно е да се помисли какви въпроси да се задават на подходящото място. Когато говорим за групи, въпросът трябва да е уместен за съответната група. Хубаво е да се помисли по какъв начин да се ангажират бъдещите потенциални читатели – с въпроси. Може да са въпроси свързани:

със сюжета (ако книгата е все още в процес на писане), с героите, с проучвания, които е необходимо да направим за книгата и, които бихме могли да осъществим в социалните мрежи, тоест, публично.

И така може, малко по малко, да се заявяваме като автори и да споделяме малки късчета от творбата си. А за тези, които се притесняват за правата си, може да чуете интервюто с адвокат Мандаджиева, с която говорим по темата в детайли.

Надявам се да сме били полезни с насоки за всички прохождащи автори. Процесът на изграждане на бранд е дълъг, както налагането на един продукт на пазара. Но с усилия, със създаването на различно, увлекателно съдържание, с представяне на експертно мнение в дадената област, нещата се получават. И най-вече, не трябва да се притесняваме, че се рекламираме прекалено агресивно или че се показваме. Трябва да се покажем. За да знаят хората за нас и да бъдем успешни.

Всъщност, Вики, ти имаш много опит в сферата на маркетинга и би могла чудесно да бъдеш в услуга на хората, които имат нужда от съдействие или консултация.

Благодаря ти, Боби. Това важи и за теб!

В заключение, припомням на слушателите на Самоиздател – да следят блога ни за още полезни разговори, статии и практична информация по темата.

Прочетете още:

Любовни стихове – подбрана селекция

Нека се потопим дълбоко в пътешествието наречено любовна поезия.Започваме любовно-поетичното четене със любовни стихове за нея. Вечната муза. Жената. И понеже любовта винаги е взаимна ще продължим с избора ми на любовни стихотворения за него – Негово величество любимият мъж.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *