Най-честата грешка, която авторите допускат

Защо да пишете в блога на Самоиздател?

Всъщност най-честите грешки са две. Първо, авторите пропускат да се уверят, доколко добра е творбата им и има ли въобще потенциал. В статията “Кое е най-важното нещо за успеха на вашата книга” описахме трите стъпки, които да извървите, за да си отговорите на въпроса – “Струва ли си книгата ми?”. 

Втората, най-често допускана грешка от независимите автори, е да не обърнат достатъчно внимание на вторичния етап от създаването на книгата, а именно нейното оформление. Основните неща в оформлението на книгата са 3. Няма да ги степенуваме по-важност, защото считаме, че всяко едно от тях е еднакво значимо. 

1. Грамотно написан текст

За мен като автор е невъзможно да напиша текст без никакви грешки от първия път, просто защото, цялото ми внимание е съсредоточено в “изливане” на това, което ми е на ума. Понякога виждам, че правя правописна или граматическа грешка, но не се връщам веднага да я коригирам, защото това разваля музата ми. Предпочитам да се върна на текста, след като съм предала идеите си.

Много е трудно обаче сам да забелязваш грешките в текстовете си, дори и да си отличник по български език. Случвало ми се е да прочета някой свой текст поне десетина пъти и на всеки прочит да откривам я пропусната буква, я някоя запетая. След това давам същия текст на някой друг да го прочете и той успява да открие още нещо сгрешено в бързината. 

Едва ли има по-досадно нещо от това да четеш хубава книга пълна с пунктоационни, граматически и правописни грешки. Тук идва ролята на техническия редактор или по-често наричан – коректор. Коректорът е човек не само с високи познания по български, но и с набито око за детайлите. Ако нямате такъв познат е задължително да намерите или професионален коректор или учител по български език , който да се погрижи за безупречността на текста. 

3. Добре форматиран интериор

Вътрешността на вашата книга е също много важен детайл, който често бива пропускан. Като почнем от избора на шрифт, дизайна на вътрешните страници и стигнем до чисто техническото изпълнение на “наливане” на текста в подходящ формат за печатницата. За целта е добре да се доверите на опитен страньор/оформител, освен ако не сте професионалист в обласста на In design или други програми ползвани за форматиране. 

Опитният страньор ще се постарае книгата ви да изглежда добре отвътре и да е приятна за окото при четене. Неправилно подбраният шрифт може да бъде натоварващ и напълно отблъскващ за читателя. Ако нямате опит във форматирането може да пропуснете някои важни елементи и детайли, които макар и да изглеждат незначителни, всъщност са много важни за цялостната визия. Не забравяйте, че читателите в повечето случаи търсят и естетичната стойност на една книга, когато решат да я закупят в хартиен вариант. 

3. Привлекателна корица и заглавие

На английски има много добър израз “Не съди по корицата”, който се използва като нашето – “По дрехите посрещат, по ума изпращат”. Истината обаче е, че в избора си на книга, много хора съдят по корицата. Корицата е първото нещо, което потенциалният читател вижда и тя трябва не само да те “грабне”, а и да говори за самата творба.

Графичният елемент на корицата и заглавието вървят ръка за ръка. Те трябва да се допълват взаимно и да дадат на читателя известен привкус за това, какво да очаква вътре в книгата. Много често авторите подценяват силата на корицата, гледат на нея като на нещо формално, нещо, без което не може, но в същото време не е толкова важно. Всъщност добрата корица носи в себе си духа на книгата. Добрата корица те привиква, подканя те да разгърнеш страниците, да се заровиш в дълбините.

В случай, че имате вече свое виждане за корицата и не сте графичен дизайнер, и нямате такива приятели, най-добре е отново да се доверите на професионалист. Дизайнерите на корици не само ще се справят с техническите изисквания около корицата, но и ще подберат умело цветовете, шрифта, композицията. Добрите дизайнери ще отидат стъпка по-далече. Дори и да нямате своя идея за корица, те ще вникнат в творчеството ви, ще се въплатят в него и ще предадат най-важното в една единствена картина. 

Ако в главите ви кънти въпрос “защо да правя всичко това”, то тогава е добре да се замислите какво целите с издаването на книгата си? Ако искате просто да имате на хартия творението си и да го подарявате на близки и познати, то тогава не е необходимо да отделяте толкова внимание на крайния продукт.

Ако желаете обаче книгата ви да пожъне успех и да стигне до възможно най-голям брой хора, то тогава не трябва да правите компромис с вида на книгата си и най-вече със съдържанието ѝ.

В платформата на Самоиздател можете да намерите и да се свържите с всички необходими специалисти за оформлението на книгата ви.

Прочетете още:

Любовни стихове – подбрана селекция

Нека се потопим дълбоко в пътешествието наречено любовна поезия.Започваме любовно-поетичното четене със любовни стихове за нея. Вечната муза. Жената. И понеже любовта винаги е взаимна ще продължим с избора ми на любовни стихотворения за него – Негово величество любимият мъж.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  1. Съжалявам, но не можах да дочета статията – на третата граматическа грешка се отказах. Не е лошо човек да следва собствените си съвети…

    1. Здравейте! Простете всички граматически, правописни и технически грешки в блога и платформата. Все още сме в бета версия и правим всичко сами от а до я. Това именно потвърждава и тезата ни, че човек има нужда от помощ, когато се заеме с нещо и то нещо голямо каквото е написването на една книга или създаването на платформа. Ако сте професионален редактор и коректор, надявам се разбирате, че тази платформа е с цел да помогне и на Вас да работите директно с авторите и сами да определяте цената на услугите си. Ползотворен ден Ви желая, ако имате желание да сте полезна ако забележите някъде грешки, може да го посочите директно, за да ги оправим по-бързо.