Виж профила

За мен

Първо име

Виктория

Фамилия

Петрова

Потребителско име

Viktoriya

Избери основна дейност

Автор

Вашата история

Казвам се Виктория Петрова и съм един от създателите на Самоиздател.

По професия се занимавам с дигитален маркетинг, работя предимно с чуждестранни клиенти. Работата ми е да помагам на успешните бизнеси да станат още по-успешни.

Мисията ми в Самоиздател е да помагам на авторите да представят себе си и да продават творбите си без да се чувстват неловко.

В свободното си време обичам да пиша, да чета и да рисувам. С първото ми майчинство дойде и вдъхновението да пиша приказки за деца и техните родители. Събрах няколко увлекателни истории и реших да ги издам в книжка. Първо разбира се ги изпратх на близки, познати и непознати, за да разбера дали за читателя, особено децата, приказките са интересни. Получих много добри отзиви от дечица между 4 и 13 години. Получих много добри отзиви и от възрастните.

Забеляза ме едно малко издателство и ми предложиха да работя с тях. Чудех се дали да приема, защото като маркетолог би ми било интересно сама да се справя с разпространението на книгата. От друга страна пък ми се искаше да работя с професионалисти по оформлението ѝ, а възможността да не ги търся много ме изкушаваше.

Докато размишлявах над тази дилема, дойде всемогъщият вирус и разбърка съдбите на хората, а и тази на книжката ми с приказки. От издателството ми отговориха, че предпочитат да изчакат с новите проекти, докато отмине кризата и се уталожат нещата. Тогава реших, че ще се заема сама с издаването и започнах да търся информация. Не намерих почти нищо полезно в интернет и започнах да разпитвам приятели, които биха могли да ми дадат някаква насока.

Така започна и разговорът ни с Калина, който доведе до създаването на Самоиздател. Търсенето ми ме отведе до още разговори с хора, които са минали по този път.

От тях разбрах, че да издаваш сам в България не е престижно и не се гледа с добро око от “гилдията”, че и от читателите. Думата “самиздат”се използва като обида понякога. Ние решихме да страним от нея, поради доловимият ѝ в атмосферата комунистически наряд.

Разбрах още, че писателите се стесняват от това да продават сами книгите си и предпочитат да спечелят малко от труда си, но да не се занимават. Освен това разбрах, че самите читатели понякога критикуват независимите автори в избора им, понеже бил недостоен и на твореца не му правело чест сам да се грижи за продажбите си.

Разбрах също, че в България съществува известна доза читателски скептизиъм към авторите с български имена. Разбрах, че има некоректни издателства. Разбрах, че авторите ги е страх, че някой ще им открадне идеите или ще ги разпространява без съгласието им, особено онлайн.

Всичко тези открития ни мотивираха да създадем място, тази платфрома, където да разчупим митовете и табутата около това да си независим автор.

Тук събираме полезна и практична информация за процеса на създаване, издаване и разпространение на книгата.

Свързваме авторите с нужните им професионалисти.

Предоставяме на прохождащите автори практични съвети, насоки и публика ангажирана с градивна критика към творбите им.