„Пътешествието на Героя“, или до там и обратно

Пътешествието на героя или историята зад всички истории- Самоиздател блог - платформа за създаване на книги

Един от най-често срещаните инструменти при създаването на сюжет е „Пътешествието на Героя“ или „Мономитът“. И докато това звучи като термин, който се използва основно в жанрове като фентъзи и фантастика, всъщност той обобщава дори и най-земните битови драми.         

Човешкото минало е пълно с предания, разкази, истории, всяка от които съдържа  частичка от истината – било то за далечни събития, или за общоприети морали. Много от тях ни карат да се замислим за нашите действия, възгледи и принципите, на които се позоваваме. Но когато ние седнем да измислим такава творба, се оказва доста по-трудно от колкото на пръв поглед изглежда. Затова Самоиздател има за цел да Ви даде нужните насоки, за да направите Вашата история възможно най-добрата!

Какво е „Мономитът“?

Ако се интересувате от малко история – терминът е популяризиран от Джоузеф Камбъл, който, изследвайки митоси в различни части на глобуса, стига до заключението, че много истории следват подобен модел. В най-известната си книга – „Героят с хиляди лица“, той обяснява строежът на тези истории по следния начин:

            „Героят дръзва да напусне света на ежедневието и да навлезе в царството на свръхестествените чудеса – там се сблъсква с фантастични сили и печели решителна победа – героят се завръща от това мистериозно приключение със силата да дари благодат на своите събратя.“ 

~ из “Героят с хиляди лица”, Джоузеф Камбъл

Но какво е това „царство на свръхестествени чудеса“? Е, може да е всичко от първия ден в новото училище или новата работа, до неочакави битки със зверовити чудовища.

Къде се среща „Пътешествието на Героя“?

Замислете се колко много истории могат да бъдат описани с горния цитат. Самият Джордж Лукас е използвал тази схема, за да сътвори „Междузвездни войни“ – една от класиките в  съвременната кинематография.  Друг пример от фантастичния жанр би бил „Ерагон“ – написан от Кристофър Паолини, тогава още едва на петнадесет. И в двете младо фермерско момче открива нещо, което го вкарва в това чудато царство, след това печели решителни битки срещу силите на злото, с което спасява света си.

 Добре, до тук само фантастични истории, нали? Нека погледнем класиките. Не бихме ли могли да кажем, че „Гордост и предразсъдъци“ също следва подобен модел? Младата Елизабет Бенет бива изтръгната от скучното си ежедневие в Лонгборн и хвърлена  в непознатото при срещата си с господин Бингли, господин Дарси и господин Уикъм. Тя трябва да спечели решителната битка в това да убеди Бингли, че сестра ѝ го обича искрено и се връща с нови знания и новооткритите си чувства към господин Дарси, чрез които облагодетелства своето семейство.           

Ами истории за отмъщение като „Граф Монте Кристо“? Едмон Дантес от познатото си ежедневие с любимата си Мерседес бива хвърлен в непознатото, когато го вкарват неправомерно в затвор. След четиринадесет години той се сблъсква със всички виновни за неговото страдание, нанася решителна победа и накрая разкрива самоличността си пред новите си другари, дарявайки ги с истината.

Как да приложа „Мономита“?

По-подробен поглед към „Пътешествието на Героя“ може да се представи чрез следната схема:

Пътешествието-на-героя-Самоиздател-блог-платформа-за-създаване-на-книги
Илюстратор: Ангел Христов

Както всеки друг модел, и този на Кембъл има своите вариации. Ние ще се занимаем с разглеждането на структура, предложена ни от Кристофър Воглър – холивудски филмов продуцент и сценарист, който видоизменя модела така че да е по-лесно пригодим към съвременната медия.    

Дванадесетте етапа на мономита могат да бъдат общо разделени в три главни действия:  

Първо действие1. Обикновеният свят
2. Повик на приключение
3. Отказ на повика
4. Среща с ментора
5. Пресичането на предела
Второ действие1. Трудности, врагове и съюзници
2. Настъпване в дълбоката пещера
3. Изпитанието
4. Наградата
Трето действие1. Пътят на обратно
2. Прераждане
3. Завръщане с елексира

Нещо важно за Пътешествието на героя!

Мисля, че тук е времето да кажем, че никой инструмент, който Ви даваме, не е правило, което да следвате дословно. Това са насоки, които да Ви накарат да се замислите какво прави любимите Ви истории добри и как може да приложите наученото в своите собствени. Искате главният Ви герой да няма ментор, който да му дава съвети по пътя? Махнете го! Искате да започнете с това как главният герой вече е в чудатия свят? Има хиляди примери, които го правят. Знанието защо и как този модел работи, ще Ви даде нужните насоки и умения да го приложите и промените по начин, по който да работи най-добре за историите, които пишете.

Какво се съдържа във всеки етап?

Без да се бавим повече, нека обобщим дванадесетте етапа:

1. Обикновеният свят

Това е познатото, безопасното – комфортната зона на героя. В „Хобит“ е Графството – там където хобитите не излизат на приключения, ядат по седем пъти на ден и се наслаждават на еднообразното ежедневие, все едно е за последно.

2. Повикът на приключение

Идва настъпването на промяната. Нормалният ритъм на живот е нарушен. Главният герой не се чувства в комфортната си зона. Ще продължа с „Хобит“ като пример. Това става при идването на джуджетата в дома на Билбо Бегинс.

3. Отказ на повика

Колкото и главният герой да иска старото статукво да се завърне, той не е сигурен дали е готов да поеме тази тежка задача и отговорност. Та нали всяка жаба трябва да си знае гьола!   В „Хобит“ това е моментът където Билбо Бегинс отказва да тръгне с непознатите на приключение, застрашаващо живота му.

4. Среща с ментора

Всеки герой ще има нужда от нови познания и умения в новия чудат свят. На ментора се пада голямата задача да даде на главното лице необходимото – било то знания, умения, даже закрила в началото. Например нашият добър познайник Гандалф в „Хобит“ спасява Билбо Бегинс и дружинта му от тролове и в пещерата им намират перфектното оръжие за малкия хобит.

5. Пресичането на предела

Пределът е мястото, от което няма връщане назад- Главният герой вече е в специалния свят и доказва пред себе си и останалите, че е решен да се справи със задачата.     Като такова място действа Ломидол и срещата с Елронд. Билбо вече е в специалния свят, далеч ивзън пределите на Графството.

6. Трудности, врагове и съюзници

Това е етапът, където главното лице разбира каква е ролята му в чудатия свят. Тук, героят създава трайни приятелства, свирепи врагове и преодолява трудности, които го довеждат една крачка по-близо до крайната цел. В „Хобит“ тук е срещата с гоблините, с Ам-Гъл, паяците и горските елфи.

7. Настъпване в дълбоката пещера

Главният герой е на прага да се изправи пред Изпитанието. Сега е времето той да си отдъхне и да се подготви за него. Това в книгата на Толкин това се отбелязва с пристигането на компанията в Езерния град и срещата им с Бард.

8. Изпитанието

Причината, поради която героят е влязъл в чудатия свят. Той се изправя пред най-трудната си задача и най-безмилостният си опонент до сега.  Героят се приготвя да посрещне смъртта си. В книгата – това е срещата и сразяването на дракона.

9. Наградата

След последното препятствие идва заслуженото завоевание. Героят е дал всичко от себе си и надвивайки своя противник е свършил задачата си в чудатия свят. – Самотата планина се връща на джуджетата, а за Билбо са отредени несметни богатства.

10. Пътят на обратно

Когато героят приключи със задачата си, той трябва да реши – дали да остане в специалния свят или да се завърне там, от където е дошъл. След като си връщат планината идва новината за битката на Петте Армии, а в гнева си джуджешкия крал си скарва с хобита.

11. Прераждане

Героят още веднъж трябва да посрещне смъртта. Естествено, възможно е да говорим и в преносен смисъл. Това е моментът, когато главният персонаж усеща някаква промяна – може да се каже, че метафорично се преражда в нов човек. Тук в книгата на Толкин идва моментът на Петте Армии. Билбо губи добрият си приятел Торин. Той се отказва от голяма част от богатствата, взимайки малко, но достатъчно.

12. Завръщане с елексира

Преминал през смъртоносни изпитания и възможно дори смъртта, героят или се връща към обикновения свят, или  решава да продължи приключенията си. Той самият е променен и носи поуките от приключенията си и/или физически дарове със себе си. Връщайки се в Графството, Билбо Бегинс носи не само дарът му от джуджетата, но и приключенията, които е изживял. 

Нестандартно приложение на Пътешествието на героя

Може би никога не сте се замисляли, но динамиката на “пътешествието на героя” може да се приложи и във Вашата лична история, при представянето Ви като автор.  Благодарим на Димитър Узунов за тази прекрасна идея, която сподели с нас по време на разговора ни в “Будна вечер с книга и вино”, на тема “Как да се представим успешно като автори пред нашата публика”.  Предизвикваме Ви да напишете Вашето собствено представяне следвайки модела на “пътешествието на героя”. 

Какво предстои?

Скоро очаквайте в блога на Самоиздател подробно разглеждане на всеки от етапите в „Мономита“ – полезни неща, които да имате предвид, когато конструирате вашите истории и неща, които можете да включите във всеки един от тях! А, дотогава може да се запознаете в блога на Самоиздател с алфа и бета читателите и защо е важно да имате такива.  До скоро!

Прочетете още:

Любовни стихове – подбрана селекция

Нека се потопим дълбоко в пътешествието наречено любовна поезия.Започваме любовно-поетичното четене със любовни стихове за нея. Вечната муза. Жената. И понеже любовта винаги е взаимна ще продължим с избора ми на любовни стихотворения за него – Негово величество любимият мъж.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  1. […] Много автори, които започват с конфликт в първа глава, използват това и за да вкарват „подтикващото събитие“. Това е момента, където героят бива въвлечен в чудатия свят и неговото голямо приключение започва. Това се равнява на „Пресичането на предела“ от Пътешествието на героя. […]