5 полезни идеи как да започнете нов роман

5-идеи-как-да-започнем-нов-роман-Самоиздател-платформа-за-създаване-на-книги

Ноември започва с празник, почитащ всички будители – просветители, книжовници и хора, целящи да пробудят и образоват народа – деня на Народните будители. Но това, което повечето хора не знаят е, че самият месец е посветен на писателите по целия свят.

NaNoWhiMo или National Novel Writing Month е световна организация, която приканва всички да се опитат да напишат и завършат първата си чернова изцяло в рамките на студения месец. И понеже знаем, че една книга е доста широко понятие, имайки предвид  разликите в размера, средното, което хората си задават като задача, е около 50, 000 думи.

Целта на предизвикателството е да се извадите от писателската криза, в която може да се намирате, и не да чакате и музата да дойде при Вас, а Вие да нахлуете при нея. Изключете вътрешния си редактор за месец и само пишете! Време за редакция ще имa. А защо да се ограничавате само през ноември? Всеки месец е добро начало за това предизвикателство!

5-идеи-как-да-започнем-нов-роман-вдъхновение-Самоиздател-платформа-за-създаване-на-книги

Но да не вземете да се отчаете. Всяка написана страница, всяка написана дума, е стъпка напред! Така че и да решите през този месец на напишете само едно изречение – пак е нещо. Независимо по кое време на годината – всяка стъпка, независимо колко малка, носи огромно удовлетворение. Но понеже знаем, че създаването на една книга хич не е лесна задача, Ви предлагаме да последвате нашата фейсбук страница Вдъхновилник, за да получавате ежедневни творчески насоки, предизвикателства и много полезна информация свързана с писането. Ето ги  и 5-те идеи как да започнете своята книга от световноизвестния писател Брандън Сандерсън, които да Ви помогнат в начинанието, дори и без да имате особена подготовка! 

1. Заемете сюжет

5-идеи-как-да-започнем-нов-роман-Сюжет-Самоиздател-платформа-за-създаване-на-книги

Всеки има любима книга, филм или игра, пълна с история. И не малко хора са си казвали „Искам и аз да създам нещо такова!“. Е, защо пък не! Погледнете някоя вдъхновяваща за Вас книга и се замислете за структурата ѝ. Дали попада към „Пътешествието на героя“? Как може да обобщите главния сюжет. Потърсете подобни истории и вижте общото между тях. Сега се замислете как може да извъртите това, така че историята да стане Ваша. Харесвате „Гордост и предразсъдъци“, но искате да пишете повече книги, свързани с българската култура?  Тогава се запитайте как би работила подобна история в, да речем, контекста на българското опълчение? Или пък може би сте фенове на „Властелинът на пръстените“, но харесвате и космоса? Тогава напишете своя версия, но не на „Средна земя“, а на космически кораби! Помислете как може да измените вече познатата история и да я направите своя! 

2. Опитайте се да напишете монолог

Това не е нужно да влезе в романа Ви. Но да напишете в няколко странички монолог на главния герой, дори и историята да не е написана от гледната му точка, е добро упражнение. Представете си, че главното действащо лице стои срещу Вас и Ви разказва живота си. Напишете го. Ако Ви хареса – не го поставяйте на един цял сегмент – разпръснете го из историята, така че на бъдещите читатели да им е интересно да разкриват миналото на героя. А дори и да не го включите – така изследвате Вие самите главния герой и в определени ситуации по-лесно ще се ориентирате как би реагирал той на дадена ситуация.  

3. Запитайте се какво иска героя Ви, какво му трябва, как тези двете се различават и защо не може да има нито едното

5-идеи-как-да-започнем-нов-роман-нужда-и-желание-на-героя-Самоиздател-платформа-за-създаване-на-книги

Ако искате да пишете история, която да се върти около главният Ви герой, то тогава отговорете на тези въпроси. След като знаете отговорите, може лесно да измислите препятствия, които да запълнят сюжета. Един от начините, по които лесно може да направите една история отегчителна е главният герой да няма неща, от които се нуждае и които иска. Той ще се окаже просто страничен наблюдател на интересни събития, и понеже те лично няма да го засягат, повествованието ще се чувства отдалечено. За това направете историята лична – като засяга главния герой. Нека той премине през най-големите промени, житейски конфликти и нека активно се стреми да постигне това, което иска. 

4. Изберете типа прогрес на историята си 

5-идеи-как-да-започнем-нов-роман-прогрес-Самоиздател-платформа-за-създаване-на-книги

Една история се базира на три основни неща – на обещанията, които правите в началото, на прогреса, през който преминава, и развоя на събитията. Чувството за прогрес е нещото, което ни кара да прелистим към следващата страница. Замислете се – в една мистерия обещанието в началото на историята е, че ще открием убиеца. Прогресът са следите, които героите откриват по пътя. Дори и да са фалшиви, откриването на такива дава чувството, че историята се движи, и че героите са една стъпка по-близо до голямото разкритие. Може пък да изберете история, където героите трябва да отидат до определено място. Движението към тази локация ще Ви даде чувството за прогрес. Любовна история? Помислете как главната двойка ще разбира чувствата си и през какви препятствия, било то лични или външни, трябва да преминат, за да станат близки. 

5. Настройте ума си

5-идеи-как-да-започнем-нов-роман-настройте-ума-си-Самоиздател-платформа-за-създаване-на-книги

Ясно е, че няма да може да отделите денонощия, за да пишете. За сметка на това мислете за писане! Докато имате малка почивка или правите нещо, за което не трябва да мислите активно, се замислете за следващия сегмент, който искате да напишете. Помислете през какви премеждия искате героите Ви да преминат. Как това ще ги промени? Как биха реагирали? Може да мислите да това по време на вечеря, докато миете чиниите или докато спортувате. Какво вълнуващо нещо искате да сътворите? Пишете така че всяка глава да има потенциала да е Вашата любима. И на някого другиго. Когато стане време да щракате на клавиатурата си пуснете музика, която да отговаря на тона на сцената. Ще видите, че когато сте премислили предварително нещата, творенето върви доста по-леко. 

Ако се чудите как да намерите време да творите, докато работите и имате деца, прочетете това тук, само в блога на Самоиздател.

Покажете ни какви страхотни писатели сте! Самоиздател ще продължава да Ви снабдява с всичко нужно за Вашето творчество. А междувременно – от какво имат нужда и какво искат Вашите герои? Отговорете в коментарите!  

Прочетете още:

Любовни стихове – подбрана селекция

Нека се потопим дълбоко в пътешествието наречено любовна поезия.Започваме любовно-поетичното четене със любовни стихове за нея. Вечната муза. Жената. И понеже любовта винаги е взаимна ще продължим с избора ми на любовни стихотворения за него – Негово величество любимият мъж.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *