Защо избрах да издам електронна книга?

защо избрах да издам електронна книга разговор с весела огнева

В този епизод на Будна вечер с книга и вино не успяхме да запишем разговора ни с писателката Весела Огнева в аудио или видео, затова ви представяме писмения му вариант. Ще засегнем един много важен въпрос, а именно защо някой автори прибягват до варианта електронно издаване на книги. В статията “Как да направя електронна книга в 4 стъпки” пък може да се запознаете подробно с процеса: как да изберете формат за вашата книга, да разберете как да приготвите съответния файл, как може да защитите книгата си от пиратство и разбира се какви варианти имате за логистиката по нейната продажба.

Виктория Петрова: Здравей Весела, благодарим ти за този разговор, представи се на нашите читатели с няколко думи

Весела Огнева: Здравейте, благодаря и аз за поканата. Родом съм от Враца. Обичам да превръщам в метафори,рими и прочее писаници (така ги наричам) нещата, през които минавам. През 2016г. трябваше да съберем определена сума, за да замина на лечение в аюрведична клиника в Индия. Тогава Биляна Савова, основателката на фондация “МС-Мога Сам” ми предложи да създам сборник с мои стихове и разкази и таака се роди първата книжка с мои творби “Муфаса, стига!” В момента съм част от Конфедерацията на българските писатели, мое произведение е включено в техния алманах. Наскоро излезе и новата ми книга “Ана в страната ит другата страна”, която реших да се предлага само в електронен вариант.

Виктория Петрова: Разкажи ни защо избра електронният формат пред хартиения?

Весела Огнева: По много причини. Книгата ми се казва “Ана в Страната от другата страна”. Така и решението ми да направя книгата в електронен формат дойде от много страни.

Едната е екологичната.

Реално пишем книгите си на компютър. Предаваме ги за редакция и корекция по email, кориците и илюстрациите, които ни правят илюстраторите също са в дигитален формат. Не виждам причина и крайният продукт да не е в електронен вариант.

Плюс това не е тайна, че съществуват електронни четци. Те използват технологията e-ink, която успешно  имитира хартията и няма нужда да се цъклим пред екрана, за да прочетем съдържанието ѝ. Към момента цената на подобни устройства е сравнително висока, но това би се променило с по-широката им употреба. 

Някъде чух, че не знам си колко хиляди декара дървета биват изсечени САМО за седмичния брой на Ню Йорк Таймс.

Така и не открих точни данни за това колко процента от горите биват изсечени годишно за хартия, но процентите, които открих варират от 14 до 35.

През 2016 някъде (не помня точно), издадох книга на хартия с благотворителна цел, за да замина на лечение в Индия. Много бройки от тази книга (респективно дървесина), останаха непродадени и непрочетени, с други думи – създадени излишно. Колкото и да обичам творенията си, предпочитам да не се хабят напразно материали за разпостранението им. С електронната книга, това не е възможно. Създават се толкова копия, колкото ще бъдат прочетени.

Другата причина, естествено, е финансовата.

Да направя книга на хартия, която така или иначе вече е редактирана, коригирана и изцяло създадена по електронен път ми се струва излишен разход, но ако сложим на везна двете причини, определено първата ще натежи повече.

Виктория Петрова: Мислиш ли, че това е бъдещето на книгите?

Весела Огнева: Надявам се. Мога да изтъкна същите доводи, които изтъкнах досега.

Много хора, изпитват сантимент към усещането за книга, мириса на книгата и прочее. Но пак ще се върна към алегорията с везната. Кое натежава повече?

Виктория Петрова: Това е интересен въпрос наистина и няма еднозначен отговор. Намерих информация, че от едно дърво с диматър 30 см могат да се направят 300 книги, в стандартен формат, от по 100 страници; или казано по друг начин 30,000 страници. Днес Светът реже приблизително 15 милиарда дървета годишно и в същото време засажда едва 5 милиарда. С това темпо след 300 години на Земята няма да остане нито едно дърво. Колкото и далечно да звучи, замислете се и за пра-внуците си и каква земя ще наследят от нас. Именно за това в онлайн книжарницата на Самоиздател решихме за всяка продадена книга да засаждаме по едно дърво. Приветстваме всички автори и книжарници да направят същото. Известно време се заблуждавах, че рециклираната хартия е алтернативен подход за отпечатване на нкиги, но се оказа, че всъщност процеса по рециклиране на хартията също не е природо-съобразен. За това и ще видите все по-малко, ако въобще, такива опции в печатниците.

Виктория Петрова: Какво е специфичното при форматирането на електронните книги? Сама ли форматира своята или ползва услугите на професионалист?

Весела Огнева: Като всяка книга и електронната се нуждае от форматировка. Аз не съм се занимавала лично с това. С това се занимаваше повече приятеля ми, тъй като него по- го влечат тези неща. Той ще ви обясни по-добре:

Виктория Петрова: Какъв бюджет е необходим?

Весела Огнева: Не мога да скрия, че по времето, когато правих книгата не бях много добре финансово и се възползвах от услугите на приятели, които ми помогнаха с редакцията и направатанна корицата.

Ако изключим това обаче, мисля, че хората не могат да си спестят разходи по илюстрация, корекция, редакция, ISBN номер и форматиране. 

Поради липсата ба подходяща платформа, където да предложа книгата, не си издадох ISBN, но мисля, че е задължителен за книги, когато имаш намерение да продаваш. Познавам хора, които не са издали такъв номер поради незнание и затова не могат да продадат книгите си.

Също така, аз използвах безплатна програма за направата на книгата, но има и платени такива. 

Виктория Петрова: Как читателите могат да прочетат една електронна книга? Необходимо ли е да имат специално устройство или приложение на телефон/таблет?

Весела Огнева: Вече споменах електронните четци. Различни четци разчитат различни формати книги. Повечето четци разчитат формати като ePub, PDF. Тези на Kindle работят с mobi формат и други. Общо взето, когато някой си купува четец, е добре да се интересува какви формати отваря устройството.

Затова аз направих своята книга в тези 3 основни формата – PDF, ePub & MOBI. Всеки би могъл да я изтегли в най-удобния за него формат.

Електронна книга може да се чете също така и просто от телефона или компютъра. Не мисля, че това е много полезно за очите, но е възможно. Има всякакви формати за електронни книги, включително и такива, които се разчитат от компютър. PDF е един от най-популярните. 

Виктория Петрова: Къде авторите могат да разпространяват електронните си книги в България?

Весела Огнева: Благодаря за този въпрос. Истината е, че не открих подходяща платформа за разпространение на книгата. Използвам платформата Patreon като място, откъдето свободно може да се тегли книгата. Не мисля, че платформата е подходяща за писатели обаче. Тя не предполага еднократно дарение/закупуване на дадено…нещо (не мога да нарека книга “продукт”). Идеята на Patreon е системно в продължение на 6 месеца до 1 година съответният “патрон” да стимулира дейността ти. Хората биха предпочели да си купят книга веднъж, а писателите-да дават повече време на творчеството си.

 Още по-тъжното е, че не можеш да получиш никакъв отзив за това, което си създал, освен ако съответния читател  не ти е “патрон”, а както казахме, хората предпочитат да си купят 1 книга, а не да плащат всеки месец за нея. И така трябва да бъде.

Виктория Петрова: Разкажи ни за “Ана в Страната от другата страна”? За кого е тази книга, как се роди идеята. Какво е посланието? 

Весела Огнева: С Ана, така да се каже, се знаем от деца. Затова понякога се шегувам, че написването на книгата е експлоатация на детски труд 😀  Бях на 12 някъде, когато измислих Ана- момиченце, което живееше в къща с облаци по пода и деца на тавана. Идеята за Ана непрекъснато търпи някакви изменения. Искаше ми се Ана да има някакъв завършен вид и я “показах пред хората”, когато ми се стори, че е достатъчно завършена. Достатъчно завършена засега, защото имам навика все да си търся кусури, а който търси-намира. Затова внимавам да не се обръщам много-много назад, защото иначе няма да довърша нито една книга.

В основата на книгата стои илюзията. Когато сме отдалечени дълго време от действителността си си създаваме погрешни представи за нея. От една страна, те са ни необходими, тъй като ни дават някаква посока, към която да се стремим. От друга, те представят действителността по-”розова” или по-”черна”, отколкото е…

Другото за персонажи, които срещаме по пътя си. Всеки с неговите особености. Човеко-прасета, които смятат, че тяхната гледна точка е единствената вярна, понеже е единствената, която познават.

Крале, които смятат, че другите хора трябва да се съобразяват с граници, които те не са поставили и така.

Книжката е за всеки и никой. Ако някой е докоснат от нея, това може само да ме радва. 

Ако някой иска да види дали ще му хареса може да я изтегли от профила ми в Patreon или да напише коментар под тази публикация. Не е нужно самият той да си прави профил в Patreon или да плаща нещо, ако не иска, а само да влезе чрез фейсбук и да я изтегли. Ще дам допълнителна .информация за еднократно заплащане при желание. 

Прочетете още:

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *