Етап 1: Обикновеният свят на героя

Етап 1: обикновения свят в пътешествието на героя-Самоиздател блог - платформа за създаване на книги

Както споменахме в статията ни за Пътешествието на героя, обикновеният свят е познатото, безопасното – комфортната зона на героя и първият от 12-те етапа, през които минава историята. Какво се очаква да знаем от нас като автори за живота преди Приключението? Самоиздател ще отговори на Вашите въпроси. 

Какво се включва?

Началото на една история, било то приказка, мит, филм или книга, има много тежки задължения, които трябва да изпълни. Загатва жанра, задава тона на историята и евентуалното ѝ развитие, обяснява обстановката и грабва интереса на читателя, като всичко това трябва да се случи без да се забави темпото. 

Първа представа

Първото впечатление, което оставяте у читателите е от изключителна важност за успеха на творбата Ви. Корицата, описанието на гърба, заглавието и първата страница са нещата, с които читателят първоначално ще се сблъска и ще реши иска ли да инвестира своето време и финанси, за да разбере какво се случва отвъд тези страници. За това как да напишете въвеждащите редове по начин, който да съблазни любителите на книги да вземат точно вашата книга, ще говорим в „Перфектната първа глава“.

Историята преди началото

Нека се върнем към обикновения свят. Това е обстановката, в която главният герой е израснал.  Важно е авторите да измислят „историята преди началото“ или как миналото на героя е повлияло на това какъв е той в настоящето. Замислете се – ние сме имали ключови моменти, които определят ние какви сме като личности. Били ли сме готиното дете в училище? Или сме били тормозени? Имали ли сме обичливо семейство, или разрушено такова? Как това и други важни събития са повлияли на сегашната ни психика и възгледи? Това важи и за измислени персонажи. Дори и въображаеми, те също имат характер, повлиян от тяхното минало и обкръжение. 

Обикновеният свят в други истории

В много от творбите, следващи модела „Пътешествието на героя“, главният персонаж рядко е доволен от нормалното си ежедневие. Перфектен пример би бил „Хари Потър“ от едноименната поредица. Та кой ще е радостен от това да спи в килер под стълбището и да облича старите дрехи на братовчед си? Друг емблематичен образ, този път от българската литература, би бил Лиско от Борис Априлов

„Щастливото семейство потегли обратно към дома. Но щом се върнаха в старата тъмна дупка, Лиско веднага почувства скука. Преди всичко, на малките не им беше позволено да се търкалят, за да не се изцапат, а както е известно, отнемеш ли на децата търкалянето по земята, все едно си им отнел всичко. Нещо го теглеше отново към реката, мечтаеше да отиде сам, без надзор, да прави каквото си ще. “

– из „Приключенията на Лиско в гората“, Борис Априлов

Възможно е и героят да е напълно доволен с ежедневието си, но насилствено да бъде прехвърлен в чудатия свят. Пример би бил Реми от „Без дом“ – въпреки че не иска да напусне дома си и майка си, той бива продаден на пътуващия изпълнител Виталис и тръгва с него из Франция. 

Контрастът „познато срещу непознато“

Етап 1: обикновения свят в пътешествието на героя- контрастът познатото срещу непознатото-Самоиздател блог - платформа за създаване на книги

Много често ще забележите колко драстична разлика има между обикновения и чудатия свят. Скучното ежедневие на улица Привит Драйв срещу магическия замък Хогуортс в Хари Потър. Или животът с покрив над главата срещу скитанията под открито небе из цяла Франция в „Без дом“. Тези разлики целят да покажат контраста между предишния и сегашния живот на героя. Именно това разграничение дава на читателите интереса към новото и непознатото, което те, заедно с главния персонаж, тепърва откриват.

Как да загатнем специалния свят в обикновения?

Интересен похват, който се използва в обикновения свят, е загатването на чудатия такъв – било то чрез някакъв предмет, книга, или дори игра. В „Приказка без край“ самата книга служи като този предмет, който ни въвежда в специалния свят, но и ни загатва каква е ролята на Бастиан в историята. Други начини да намекнете с какво ще се сбори нашият главен герои в чудатия свят е чрез хорските приказки, слухове, дори случки от миналото на героя.

Героят в обикновения свят

Първата сцена, в която се появява главният герой, е от изключителна важност – тя ще даде представа за характера, положението и състоянието му, както и възгледите за битието му. С какво е облечен? Как се държи с околните?  Какво е тяхното отношение спрямо него? Искате персонажът да се откроява и читателите да го запомнят? Тогава се замислете с какво първо впечатление искате хората да останат. Книжния формат има едно огромно предимство пред филмите и игрите. Можем да видим вътрешния свят на героя. Как той вижда своята вселена. Дали има разлика между това как той възприема околните и как се дъри с тях? Какви са неговите мисли? Използвайте това преимущество.

Конфликти 

Много читатели искат да се свържат по някакъв начин с главните персонажи. Това би ги инвестирало повече в историята и би ги накарало да продължат да четат. Но как да постигнем това? Дайте им още от началото някакви цели, интереси, мечти, надежди, и най-вече недостатъци. Покажете на публиката си, че вашите герои са също толкова хора, колкото всички останали. Докажете им, че и те искат да бъдат обичани, да получат признание за постиженията си.

Етап 1: обикновения свят в пътешествието на героя-конфликт на героя-Самоиздател блог - платформа за създаване на книги

Искам да обърна малко внимание за разликата между недостатък и недъг. Недостатък наричаме обикновено нещо в характера на героя, което той трябва да преодолее, за да завърши пътешествието си. Такива могат да са надменност, наивност, вземането на прибързани решения и много други. Недъг е нещо, с което главният персонаж трябва да работи, за да завърши историята, а не да поправя. Например, ако главният персонаж има отрязана ръка още от началото на историята, това е недъг, а не недостатък. Той не трябва да възстанови ръката си, за да спечели голямата битка, а да я спечели въпреки това.  

Говорейки за недостатъци – преодоляването им е вътрешния конфликт на героя. Лесно е да създадеш външен проблем – да се спечели сърцето на любимия, да се победят силите на злото и т.н. Но ако няма вътрешна дилема, обикновено персонажът се чувства плосък, недовършен и читателите не могат да имат същото ниво на инвестиция. 

Рискът за героя

За да могат читателите по-лесно и бързо да бъдат завладени от историята, трябва още от обикновения свят да бъде показано какъв е риска за героя и света му. Или с други думи какво ще постигне героят при победата или съответно, ако загуби? Какво ще стане с неговите близки и света, който познава. 

Темата в обикновения свят

Темата на историята трябва да бъде ясна още от самото начало – в обикновения свят. Ако може сюжетът Ви да бъде обобщен с една дума, каква ще е тя? Любов? Завист? Отмъщение? Приятелство? Семейство? Каква мъдрост се опитвате да дадете на читателите си с Вашата история? Да измислите предварително темата във вашите творби ще Ви помогне да напишете по-добра история – ще можете в действията, развитията и диалозите на персонажите дискретно да вкарвате поуките, които искате да предадете.

Какво предстои?

Обикновеният свят е най-често и най-лесното място, където читателят да бъде запознат със света и предисторията на героите. Това е тема, на която изцяло ще наблегнем в отделна статия, за това я очаквайте с нетърпение само в блога на Самоиздател!

А Вие какво послание искате да предадете на Вашите читатели?

Прочетете още:

Любовни стихове – подбрана селекция

Нека се потопим дълбоко в пътешествието наречено любовна поезия.Започваме любовно-поетичното четене със любовни стихове за нея. Вечната муза. Жената. И понеже любовта винаги е взаимна ще продължим с избора ми на любовни стихотворения за него – Негово величество любимият мъж.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *