5 изненадващи ползи от това да завършите отдавна започнат роман

Изненадващи-ползи-Самоиздател-платформа-за-създаване-на-книги

Разберете какво още може да спечелите, ако решите да доведете до край свой незавършен роман

И на вас ли ви се е случвало да зациклите някъде в свой роман? Сюжетът, героите – всичко е чудесно оформено в главата ви, но в един момент ви се приисква да доразвиете някоя идея, да доизпипате нещо. Сякаш сте направили твърде голяма крачка, пресичайки река, и сега търсите камък, на който да стъпите, за да се запазите сухи от водата. Знаете какво ще е последствието от грандиозната постъпка на героя, но ви се губи онзи фин начин, по който да я представите зрелищно или по-затрогващо, например. И заради тази малка брънчица целият ви роман трупа вдъхновенски прах, а може и завинаги да си остане погребан под него…

Всички ваши най-любими изненадващи обрати, щури идеи на героите ви и посланието на романа, родено от най-съкровената част на сърцето ви, никога няма да достигнат до читателите … поради отлагане.

За да се избегне разхищението на вдъхновение, ви предлагам някои неочаквани ползи от това да се завърши отдавна започнат роман.

1. Свобода

Колко време може да стоите с един крак във въздуха, докато сте по средата на крачката? А каква е вероятността да загубите равновесие и да паднете? С два крака на земята е по-добре, нали?

Зная, ние творците сме перфекционисти. Но, драги автори, творчеството е неподражаемо. И заради това е уникално! Очаквайки да го вкараме в рамките на някаква перфектност, ние го лишаваме от всяка уникалност. Нека не робуваме на ограниченията на изкуствено създадени идеали. Вдъхновението обича Свободата. Настоявайки за перфектност на произведенията си, някои творци сами създават затвор за Музата.

“По-добре свършена работа, отколкото добра, несвършена.”

– “Магията да твориш”, Елизабет Гилбърт

Освен това енергията на недовършената работа ви дърпа назад. Изостаналата работа е като товар, който носите със себе си и това допълнително ви изтощава.

Довършвайки отдавна започнат роман, ще се освободите от ненужния товар на застояла енергия и от изискванията към Творчество. Ще имате Свободата да се насладите на Уникалността.

2. Развитие

Изненадващи-ползи-Развитие-Самоиздател-платформа-за-създаване-на-книги

Ние творците, обичаме развитието. И то нас също. Как да му осигурим поле на действие? След като завършите започнат проект, вие освобождавате място в съзнанието си. И тъй като във Вселената няма празнини, тази ниша автоматично ще се запълни с нова идея. Потокът на изобилието ще се отприщи, ще имате порив за нови проекти, а това означава – развитие.

С всяка следваща реализирана идея, вие ще надграждате своята личност, с всеки следващ приключен проект ще усъвършенствате творчеството си, със своя завършен роман вие ще се изкачите на ново ниво в развитие на таланта си.

3. Вдъхновение

Изненадващи-ползи-Вдъхновение-Самоиздател-платформа-за-създаване-на-книги

От къде черпите вдъхновение? Една прекрасна идея за източник на вдъхновение е страницата Твори с Вдъхновилник във Фейсбук. Тя е насочена към хора, които искат да започнат или довършат своя роман.

Изключително ценно е и времето, прекарано с единомишленици. И това е друга изненадваща полза за вас – търсейки вдъхновение за своя роман, бихте могли по-често да посещавате литературни събития, които ще допринасят за развитие на вашия талант. 

Като извор на вдъхновение горещо препоръчвам посещения на събития с представяне на автори и литературни четения. Прекрасен вариант за подобен род събития, при това виртуално и безплатно, ни предлага групата във Фейсбук Будна Вечер с Книга и Вино – виртуално литературно събитие. Групата представя интересни литературни инициативи, нови български писатели и разговори с професионалисти в областта на писането, издаването и разпространението на книги. Лично на мен изключително задоволство и забавление ми донесе представянето на книгата на Наталия Дукова “Дуковизми – Пъпна връв”. Това е книга – приключение за сетивата; галерия, пълна с картини от думи, нарисувани от талантливата Наталия Дукова. Книгата можете да поръчате от онлайн книжарница с кауза Самоиздател – за всяка закупена книга онлайн ще посадим по едно дърво!

Представянето на книгата на Наталия Дукова “Дуковизми – Пъпна връв” въздейства съживително и вдъхновяващо. Задачата към гостите в края на видеото е да напишат автопортрет в едно изречение. Оттам се роди моята  “Искрица”.

“Искрица”
/автопортрет/

Крехка, но несломима,
непокорна, а често ранима;
решителна и със кураж,
несгоди взема с абордаж!

Нехленчеща, всякога бойна,
с болки зад ограда стройна;
в рисковете все й е късмет,
действията – без фаталитет.
*
Изтупа колене и лакти,
огледа настоящи факти;
светлината си спешно сбра
и още по-силно заблестя…

Перо от Огън

За нови вдъхновяващи събития ви предлагам да последвате групата Будна Вечер с Книга и Вино – виртуално литературно събитие.

Намерението ви да доведете до край своя творба ще ви подтикне да посещавате повече творчески събития.

Резултатът ще бъде неизчерпаемо вдъхновение.

4. Животът на героите

Изненадващи-ползи-Животът-на-героите-Самоиздател-платформа-за-създаване-на-книги

Знаете ли, че героите ви също живеят свой живот и … стареят? Да, да, остаряват! Изненадах ли ви!?

Когато не е реализирана, жизнената сила на идеята се изчерпва, живецът на героите ви изтича. Те стареят и едва когато тяхната реалност е напълно завършена – когато романът е доведен до край – едва тогава те заживяват вечния си живот в романа такива, каквито сте ги създали вие. Не допускайте надеждите и мечтите на героите ви да линеят. Вашият роман толкова повече ще кипи от жизненост, колкото по-добре съхраните енергичността на героите и свежестта на въжделенията им, и колкото по-скоро завършите вашия проект.

5. Някой точно в този момент има нужда да прочете точно вашия роман

Изненадващи-ползи-Някой-се-нуждае-Самоиздател-платформа-за-създаване-на-книги

Представете си, че с вашия роман точно в този момент може да преобърнете нечий живот!

Коя книга или филм са имали драматично влияние върху вашия живот, защото сте я прочели или сте гледали филма точно в онзи момент? И какво щеше да се случи с вас, ако писателят или сценариста бяха отлагали завършването на проектите си? Къде щяхте да сте вие сега?

По същия начин вашите творби въздействат на читателите. Всички ние сме свързани в единно поле. Всяко наше действие или бездействие влияе върху всички останали. 

Да предположим, че Провидението е избрало точно вас, за да прокара в света определена идея или възглед, способни да преобразят светогледа на хората, да ги подтикнат да се развиват и да добавят стойност към своята личност… Какво ще стане с всички тези хора, на какво ниво ще остане съзнанието им, ако продължавате да отлагате завършването на романа си?

А вас какво ви спира да завършите своя роман? Има ли нещо, над което тези изненадващи ползи да не могат да надделеят?

Прочетете още:

Любовни стихове – подбрана селекция

Нека се потопим дълбоко в пътешествието наречено любовна поезия.Започваме любовно-поетичното четене със любовни стихове за нея. Вечната муза. Жената. И понеже любовта винаги е взаимна ще продължим с избора ми на любовни стихотворения за него – Негово величество любимият мъж.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *