Филми по действителен случай за писатели с чудат живот

Филми-по-действителен-случай-за-писатели-с-чудат-живот-Самоиздател-платформа-за-създаване-на-книги

Има нещо специално в това да гледаш биографични филми за писатели. Хората въздишат по великите им творби и таланта им без да се замислят, че животът им е също толкова увлекателен, колкото и най-добрите им сюжети. Именно и за това е чудесен избор да гледате филми по действителен случай за живота на даден творец. Чрез тях можете да получите безценната възможност да видите определен исторически период през очите на един човек на изкуството. Биографиите ни дават възможността да открием и най-съкровенните тайни на писателя, които да ни дадат нов, често шокиращ контекст около техните тъй харесвани произведения.

Ако самите вие сте писатели, това да преживявате трудностите и успехите на “колегите” ви неминуемо ще ви вдъхнови в моменти на творчески застой.

Извличането на вдъхновение е и една от ползите от срещи, макар и на кино-лента, с любими писатели.

Да гледаш филми по действителен случай за живота на известен писател ще те накара да прочетеш, дори повторно, някоя класика, за да я сравниш с живота на създателя ѝ.

И понякога разбираш, че наистина животът и характерът на автора се отразяват в книгите му. Но се случва писателят и героите, които е създал, да са пълни противоположности. Не се изненадвайте, ако откриете, че любимият ви писател е имал съмнителен морал и неприятен нрав.

Потопете се в живота на някои от най-шантавите автори на всички времена! Насладете се на тези филми и ги споделете с приятели!

“Балзак” (1999)

Думата, с която най-добре бихме описали Оноре дьо Балзак е „работохолик“. Започвал в полунощ и не спирал цели 15 часа. Поддържал рутината си с цели 40 чаши кафе на ден! Не се знае защо, но обичал да носи расо, докато пише. Самият той се смята за иноватор във френската литература. Балзак цялостно трансформира жанра на тогавашните романи, втъкавайки реализъм в творбите си. Той е и първият, който се опитва да вкара по-комплексни, морално сиви персонажи, а не само добри или лоши герои.

Филмът „Балзак“ от 1999 година ни разкрива цялостния му живот – от ранните премеждия с майка му до стръмната му кариерна стълбица. Жерар Депардийо изпълнява брилянтно ролята на писателя. Историята преминава през ранните му опити да забогатее чрез печатарски и издателски бизнес. Естествено се провалил жестоко и бил дълго преследван от кредитори. Иронично, той стъпва на тези преживявания за написването на първата си успешна творба. Това е един от малкото филми по действителен случай, който не пропуска да покаже и по-пикантната страна на живота на писателя. Въпреки, че е работил по 15 часа на ден, Балзак е намирал време и да завърже няколко любовни афери, както и да има пълноценен социален живот.

Балзак умира едва на 51 години от неизвестно заболяване. Една от по-известните спекулации е, че умира заради така обичаното си кафе.

“Byron” (2003)

Лорд Байрън е имал странен живот, пълен с противоречия и скандали. Той често се отдавал на сексуални развлечения с множество мъже и жени, включително и с полусестра си. Друга негова мания се въртяла около призрачното и зловещото. Като неговата чаша от монашески череп… или колекцията му от отрязани кичури коса на любовниците му. Байрън също харесвал и животните. Имал е доста кучета и котки, както и някои по-нестандартни домашни любимци като крокодил, лисица, мечка и няколко язовеца. Въпреки, че е живял в няколко различни европейски държави, той винаги е имал животно в дома си. Докато е бил в университет, творецът разхождал тогавашния си любимец – мечка, на повод. Това било проява на бунт срещу политиката да не се допускат кучета в землището на университета.

Байрън и до ден днешен се счита за един от най-великите британски поети, със забележително боравене с езика.

Байрън умира на 36 години като войник към Гръцкото опълчение срещу Османската империя.

Невероятен сред редица филми за писатели е “Човекът, който изобрети Коледа” (2017)

Чарлз Дикенс е бил деен филантроп. Винаги, когато е спял и творял, главата му била насочена на север. И ако си мислите, че това е странно, то не е нищо спрямо силното му влечение към трупове.

Бил е известен с това, че е наблюдавал с часове наред трупове в морги. По едно време даже започнал да има кошмари и халюцинации за мъртъвци. Дикенс често е писал за канибализма и „привличане от отблъскващото“. Ако искате да добавим още малко доза страховито към живота му, творецът прекарвал значително време да прави скици на живи същества, ядящи мърша. Неговото странно хоби, заедно с общественото влияние, което оказвал, изиграва важна роля за поведението към труповете на починалите. До тогава те били събирани на една купчина, като на бунище, докато не ги заровят. Дикенс спомогнал за направата на погребална система, където на труповете била отдавана нужната почит.

„Човекът, който изобрети Коледа“ не се отнася за тази част от живота на Дикенс. Това е един от невероятните филми по действителен случай, от който можем да научим за перипетиите на един автор и как е сътворена една от най-продаваните книги на всички времена – „Повест за два града“. Филмът е перфектната смесица от биография и щипка фикция.  

Дикенс умира от сърдечен удар на 58 годишна възраст. 

“Вита и Вирджиния” (2018)

Вирджиния Улф страда от тежки нервни кризи още от 13-годишна възраст. По време на такава тя престава да спи и яде. Често халюцинирала – веднъж как птици пеят на гръцки. Самата тя страда от анорексия през целия си живот. Депресията също може да се каже, че е била нейна спътница, напускайки я често само когато завърши книга. Тя е била една много нежна и чувствителна личност. Веднъж изпаднала в нервна криза за 24 часа от това, че член от семейството ѝ се подиграл на шапката ѝ. Като дете е била и обект на сексуален тормоз от друг член на семейството си, което допълнително засилва емоционалната ѝ нестабилност. 

Въпреки всичките си уязвимости, Вирджиния Улф и до ден днешен се счита да един от най-влиятелните автори в литературата. Най-известна е с романите и писмата си. Тя също е и една от първите феминистки писатели.

„Вита и Вирджиния“ е филм за романтичното увлечение на писателката по нейна колежка – Вита Саквил-Уест. Критиците намират филма за незадоволителен в това да представи пълноценно характера на Вирджиния. Но е добър романтичен филм, който може да гледате. 

Писателката се самоубива на 59 години.

Още един от забележителните филми по действителен случай е “Мишима: Живот в четири епизода” (1985)

Юкио Мишима е мъж, отдаден на семейството си, като изключим един факт – мъжкия му любовник. Неговата сексуалност, обаче, е най-малката му странност. Той е бил патриот по душа със силна любов към имперска Япония. Бабата на твореца го е отгледала сама още от новородено. Тя е наследник на известния Токугава – създателят на първото военно правителство в имперска Япония. Самурайската култура била дълбоко внедрена в семейната кръв и бабата на Мишима се погрижила знанието да бъде запомнено. 

Мишима взима наследството си много присърце. Усърдно тренира няколко бойни спорта и е верен поддръжник на ученията за „Пътят на воина“. 

Той е един от най-оценяваните писатели в Япония и е номиниран за 3 Нобелови награди за литература. 

„Мишима: Живот в четири епизода“ е един от забележителните филми за писатели, който показва по удивителен начин живота на автора. Представя основно опитът на Мишима за държавен преврат в последния ден от живота му. Чрез няколко ретроспективни кадъра виждаме миналото му, заедно с някои от най-харесваните му творби. 

На 40 години Мишима и четирима от последователите му влезли в щаба на японските самоотбранителни сили с мечове в ръка. Поискали оставката на правителството. Чиновниците се подиграли на писателя, наричайки го „последния самурай“. Няколко минути по-късно Мишима извършва сепуко пред тях. 

The Legendary Life of Ernest Hemingway (1985)

Ърнест Хемингуей е бил върл привърженик на адреналина със страст към алкохола. С малка рибарска лодка патрулирал по кубинското крайбрежие в търсене на нацистки подводници. Карал линейка по време на Първата световна война и работил като журналист по време на испанската гражданска война. Общо взето е знаел как да оцелява. Спасил се е и от две самолетни катастрофи в един и същ ден, докато е бил на сафари в Африка. Преживял е редица болести и сериозни фрактури като строшени прешлени; руптура на слезка, хепатит, малария, пневмония, дизентерия, дори и рак на кожата. Неговото най-изключително постижение е „любовната му афера“ с КГБ, където бил назначен за шпионин. 

Хемингуей е смятан за един от най-великите американски писатели на 20-ти век. Има награда Пулицър и е носител на Нобелова награда по литература. Емблематичният му стил и до днес вдъхновява множество автори. 

Филмът проследява приключенията на писателя от ранното му детство до сетния му час. Той перфектно представя вътрешните му демони и житейските препятствия, докато в същия момент запазва тръпката от приключението.  

И тъй като нищо не изглежда да има възможността да го убие, Хемингуей се самоубива на 61 години. 

Друг от удивителните филми за писатели е “Агата и истината за убийството” (2018)

Агата Кристи е била влюбена в сърфирането, археологията и мистерията зад едно убийство. Тя често ходела до Ирак и Сирия на археологически пътешествия с втория си съпруг. Археологията вдъхновява и някои от най-великите ѝ творби.  

Вече като известна писателка, Агата един ден просто изчезва. Над 1000 полицаи и 15 000 доброволци я търсили без успех. Полицията подозирала съпруга ѝ за убийство. Тя се върнала след 11 дни и никога официално не споделила причините зад изчезването си. Някои хора спекулират, че е искала да се самоубие, но нещо променило ума ѝ. Друга хипотеза е, че отишла на детективска мисия за една от следващите ѝ книги, и в крайна сметка разрешила истински криминален случай. 

С около 2 милиарда копия на книгите ѝ в печат, Агата Кристи и до ден днешен е най-добре продавания автор. Феновете ѝ я наричат „Кралицата на мистериите“. Кратките ѝ истории все още са изключително популярни и адаптирани във филми и пиеси. 

„Агата и истината за убийството“ се фокусира върху нейното изчезване. Това е един от удивителните филми по действителен случай, който представя своя гледна точка за случилото се за мистериозното събитие, докато влиза в детайли за личния живот на авторката.

Агата Кристи умира на 85 години от старост. 

Може би и вие имате любими филми по действителен случай? Кои от тях са ви впечатлили и бихте искали да ги споделите с приятели?

Прочетете още:

Любовни стихове – подбрана селекция

Нека се потопим дълбоко в пътешествието наречено любовна поезия.Започваме любовно-поетичното четене със любовни стихове за нея. Вечната муза. Жената. И понеже любовта винаги е взаимна ще продължим с избора ми на любовни стихотворения за него – Негово величество любимият мъж.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *