Картини към книгата “Невестино село”

Човешката фантазия не е нещо неконтролируемо, но тя е запазила образа на младата жена. С нейна помощ аз интерпретирам не само лицето ѝ, видяно през моите очи, но и невъзможната любов на двамата – човешката жена и небесния Бог. 

Това запечатах и в четирите картини. Те изобразяват моето вижданеза красотата, мечтата, недоволството и любовта.

  1. Първата картина, условно наречена „Викащата“, изобразява невестата, която спори със съселяните си. Ако обясня защо съм я изобразила в толкова сърдито състояние, означава да издам „невестината“ тайна от книгата, а мистериите, излизащи една по една трябва да си ги открие читателя сам.
  2. Втората картина изобразява мечтата на младата жена да вземе Слънцето за жених, претворено в цветове.
  3. Третата картина претворява невестата, заедно със слънчевия жених.
  4. Последната, четвърта картина показва, накичена булка със сватбени  накити, умишлено е изобразена само в черно, сиво и бяло като акцента е върху накитите. Защо картината повече прилича на изображение на статуя, може да разберете само ако прочетете книгата  Невестино село.

За картичките:

Четирите картини са запечатани в снимки и поставени на картички. На гърба им е отпечатана песента на баба Райна – една от героините в книгата. 

Условно може да наименовме картините и картичките така:

  1. Викащата
  2. Слънчева мечта
  3. Сватбата
  4. Спомена

Книга, картички и картини са взаимно свързани в обща идея.

 Невестино село разказва легенда. Картините илюстрират книгата, а картичките са отпечатък на слънчевата невеста, на самите картини, който отпечатък може да притежава всеки.

Книгата се предлага с една картичка, като останалите три могат да бъдат закупени самостоятелно. Цените на картичките са 1,50 лв, но при закупуване на комплекта от четирите (без тази, която е в книгата), цената му е 5 лв.

За картините като изработка:

Стила на изработка на картините е уникален по своята идея. Усъвършенствах го като преминах през много междинни похвати на работа. Картините не са шити, тъкани, везани, бродирани или рисувани. Стила на работа може да бъде ограничен в една равнина, както са картините от Невестино село, или в пространството, , каквито са големите картини от четирилогия „Слънчовата булка“. Предлагат се рамкирани, покрити със стъкло, което предпазва тъкънта от прах и от физически допир. Елементите на всяка картина са изплетени по отделно, всеки цвят е с отделна нишка или комбинация от нишки, доближаващи цветовете на елемента до тези, които са в идеята ми за картината.

  Картините не изобразяват просто някакви образи, а конкретен образ на главната героиня от Невестино село. Така книгата дава идеята за картините, а картините дават образа на книгата…

Прочетете още:

Любовни стихове – подбрана селекция

Нека се потопим дълбоко в пътешествието наречено любовна поезия.Започваме любовно-поетичното четене със любовни стихове за нея. Вечната муза. Жената. И понеже любовта винаги е взаимна ще продължим с избора ми на любовни стихотворения за него – Негово величество любимият мъж.

Пътят на булката Четирилогията СЛЪНЧОВАТА БУЛКА Така наричам последователността от четирите картини, които съм направила с текст и образност зад тях – ритуала за сватбата…

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *