Logo

Габриела Плочева

На пръв поглед Габриела Плочева беше едно нормално дете – ходеше на училище, играеше навън с приятели и обожаваше приказките. Но не бе. Приключенският ѝ дух често я забъркваше в неприятности. Като онзи път, когато събра екип от „детективи“, с които да разкрие „мистериозното убийство“ на улицата, на която живееха.

Някои от тайните агенти следяха заподозреният в убийството на съпругата си, а останалите взимаха проби от пръстта пред дома му (всички бяха съгласни, че жертвата е заровена там), разпитваха свидетелите (по някаква случайност никой от тях не на повече от 9 години). Експертизата заключи: заподозреният е виновен за убийството и трябва да бъде тикнат зад решетките.

Но как? Въпреки, че разкриха случаят и то само за няколко дни, те не бяха истински полицаи! Полицейският отряд трябваше добре да обмисли вариантите – да кажат на родителите си и те да се свържат с полицията, да наберат номер 160 от уличният телефон или да го накарат сам да си признае за убийството. Трудно щяха да стигнат до консенсус. Точно това си мислеше Габриела, когато учителката повтори името ѝ. Момичето така се бе замислило за хода на разследването, че изобщо не бе чула кога точно „госпожата“ бе казала на всички да извадят двоен лист. Тъкмо бе свършила зимната ваканция и всеки трябваше да разкаже какво е правил през това време.

Някои пишеха за войната със снежни топки, другите разказваха за снежните човеци, които бяха направили с родителите си, Габриела разказа най-подробно за убийството, което разследваше с екипа си. Не се посвени в края на разказа си да помоли учителката си за съвет. Тя бе възрастна, със сигурност знаеше как да постъпи в такава ситуация.

Габриела остана изненадана, когато вкъщи ѝ се накараха. Откъде можеше да знае, че заподозреният изобщо не се е женил и, че не е имало никакво убийство на улицата?

Може би, това бе момента, когато момичето осъзна, че от нея може и да не стане добър детектив, но поне историите ѝ са добри. Въоръжена с тетрадка и химикал, Габриела започва своето приключение в света на книгите.

През 2020 година издава дебютният си романа „Предсказанието“ – първата част от фентъзи поредицата „Огън и Злато“, а седмица по-късно излиза и ексклузивния сборник с хорър разкази „Дълбоката мрежа“.